Favorit? Ja, Primorska vendar

Košarkarska zveza Slovenije (KZS) je včeraj hkrati povabila trenerje štirih polfinalistov košarkarskega pokala, ki se jutri začenja v Kopru, in selektorja članske vrste, ki je predstavil izbrance za zadnji sklop kvalifikacij za svetovno prvenstvo.

Jurica Golemac, trener Primorske Foto: Zdravko Primožič/FPA
Jurica Golemac, trener Primorske Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > V druženju v eni od spodnjih etaž (kleti) enega od ljubljanskih uglednih hotelov je bilo tudi nekaj simbolike stanja slovenske košarke. Neposrečeno skupno predstavljanje pokalnega finala in reprezentance pa je zbudilo nekaj nejevolje pri klubskih trenerjih, saj je večino bolj zanimalo dogajanje v zvezi z reprezentanco in posameznimi (ne)vpoklici, kot pa podrobnejše napovedi sobotnega in nedeljskega dogajanja v Kopru.

Že nekaj časa je znano, kdo se poteguje za 18. naslov košarkarskega pokalnega prvaka. Gostitelj turnirja in aktualni prvak Sixt Primorska, Olimpija, Helios Suns in Hopsi Polzela. Vsi štirje klubi (ali njihovi predhodniki) imajo lovoriko že v vitrini, največ jih ima seveda Olimpija. Po podatkih KZS gredo vstopnice po osem evrov na tekmo kar dobro v promet, za 12 evrov je na voljo tudi paket vstopnic za vse tri tekme. Iz izjav trenerjev pa je bilo moč razumeti precej taktiziranja, več, kot si ga bodo privoščili na igrišču. Skupni imenovalec je, da vlogo rahlega favorita tekmeci prepuščajo gostitelju. Jurica Golemac sicer ne misli, da je sobotni popoldanski polfinale med Primorsko in Olimpijo že finale pred finalom. “Saj niti ne vem, v kakšni postavi bo Olimpija sploh prišla. Ima 20 igralcev, več tujcev, kot jih lahko igra, in s tem je težje pripraviti tekmo,” pravi trener koprskega moštva ter dodaja: “Ne bežimo od vloge favorita, vendar kanček previdnosti ni odveč. Olimpija je bila lani na domačem igrišču večji favorit kot smo mi letos, pa veste, kako se je končalo.”

Če ima Primorska sladke skrbi, pa Olimpiji, ki se še bori za obstanek v ligi Aba 1, pokalno tekmovanje najbrž ne predstavlja osrednjega cilja. Trener Saša Nikitović kajpak vlogo favorita z veseljem prepuča koprskemu klubu, ki mu je tudi popihal na dušo: “Sixt Primorska je vodilna ekipa lige Aba 2, kjer je izgubila le eno tekmo. Redni del državnega prvenstva je končala na prvem mestu in je hkrati še gostitelj zaključnega turnirja. Ekipa je odlično sestavljena in dobro vodena. Za uspeh bomo morali odigrati eno najboljših tekem v sezoni.”

Manj pozornosti zbuja drugi sobotni polfinalni par Helios Suns : Hopsi. Polzelani so v tej sezoni že dvakrat premagali Helios Suns, tokrat pa je položaj drugačen, saj naj bi na Polzeli imeli težave s poškodbami. Tako pravi njihov trener Boštjan Kuhar: “Takrat so bili oni močno oslabljeni, mi pa popolni. Za nas je polfinale velik izziv in seveda se želimo uvrstiti v finale.”

Niti trener Heliosa Dejan Jakara ni pozabil omeniti poškodb, iz obeh porazov pa črpajo dodaten motiv za jutrišnji obračun. “Upam, da bodo vsi fantje stisnili zobe in dali vse od sebe. Za nas je že uvrstitev na zaključni turnir lep dosežek, saj smo prvo tekmo četrtfinala (s Šentjurjem op. a.) izgubili za 24 točk.”


Najbolj brano