Po Suši ne še Terčonu

Ministrstvo za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo je ustavilo imenovanje že dveh predstavnikov lokalnih interesov v nadzorni svet Holdinga Kobilarne Lipice. Po Marijanu Suši je rdečo luč dobil še Davorin Terčon.

Nadzorni svet Holdinga Kobilarne Lipice je še brez predstavnika 
občine. Foto: Helena Race
Nadzorni svet Holdinga Kobilarne Lipice je še brez predstavnika občine. Foto: Helena Race

SEŽANA, LIPICA Holding Kobilarne Lipica je bil ustanovljen 3. septembra lani. 37. člen Zakona o Kobilarni Lipica določa, da nadzorni svet sestavlja šest članov. Dva sta predstavnika delavcev, štiri pa imenuje Vlada republike Slovenije, enega na predlog ministra, pristojnega za živinorejo, tri pa na predlog ministra, pristojnega za turizem. Enega od teh treh članov predlaga ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo sežanska občina, a mora biti predlog usklajen z ministrom.

Ministrstvo ne že dvema kandidatoma

Prav pri tem, šestem članu, se že vse od septembra zapleta, zato je v nadzornem svetu holdinga trenutno le pet članov. Občina je najprej predlagala Marijana Sušo, ki ga je ministrstvo konec septembra lani zavrnilo zaradi njegove vloge v civilni iniciativi in javnega nasprotovanja delovanju Kobilarne Lipica.

Na oktobrski dopisni seji, predzadnji seji pred koncem tretjega mandata Davorina Terčona, so svetniki med tremi predlaganimi imeni (Pavel Macarol, Zoran Grubišić in Davorin Terčon) potrdili zdaj že bivšega župana za novega člana nadzornega sveta Holdinga Kobilarna Lipica.

Vendar dobre tri mesece kasneje Terčon še ni član nadzornega sveta. Kot so nam odgovorili z ministrstva za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, so se odločili, da zaradi volitev z imenovanjem počakajo: “Glede na jesenske volitve se je postopek imenovanja člana, predstavnika sežanske občine, nekoliko ustavil. Usklajevanje z novim županom je v teku,” so sporočili.

Novi sežanski župan David Škabar je povedal, da se bo glede postopkov še pozanimal. “Odločitev, da postopek imenovanja ustavijo, se mi zdi razumljiva. Zaenkrat o novem predstavniku nismo razmišljali,” je pojasnil Škabar.


Najbolj brano