Legendarni knjižničar in zagnano društvo

Občina Postojna bo na jutrišnji osrednji občinski prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku podelila dve priznanji. Priznanje Miroslav Vilhar bo prejelo Kulturno umetniško društvo Planina, srebrno priznanje občine pa dolgoletni knjižničar in voznik bibliobusa Maksimiljan Valič.

Maksimiljan Valič je do lanske upokojitve skoraj 40 let s štirimi 
bibliobusi, s katerimi je varno prevozil več kot 360.000 kilometrov, 
širil in dvigoval bralni utrip na Postojnskem in Pivškem. Foto: arhiv Knjižnice Bena Zupančiča
Maksimiljan Valič je do lanske upokojitve skoraj 40 let s štirimi bibliobusi, s katerimi je varno prevozil več kot 360.000 kilometrov, širil in dvigoval bralni utrip na Postojnskem in Pivškem. Foto: arhiv Knjižnice Bena Zupančiča

POSTOJNA > Člani Kulturno umetniškega društva Planina že skoraj 40 let neumorno posvečajo svoj prosti čas kulturi in se trudijo za kvalitetne kulturne dejavnosti in ohranjanje ljubiteljske kulture ter skrbijo za kulturno življenje domačega kraja in domače občine. “S kulturnimi dogodki društvo bogati življenja tako obiskovalcev kulturnih dogodkov kot članov samih,” so v obrazložitvi priznanja zapisali na občini.

Vsako leto društvo, ki ima tudi številčen podmladek, organizira proslavo ob kulturnem prazniku, božično-novoletno prireditev ter premieri odrasle Gledališke skupine Ščuka in Otroške gledališke skupine Ščukice, s katerima gostujejo tudi v drugih krajih.

Letni program popestrijo tudi z ustvarjalnimi in plesnimi delavnicami, razstavami likovnih in fotografskih ustvarjalcev, pa tudi dobrodelnostjo. Sodelujejo tudi na drugih dogodkih izven domačega kraja. S svojim delom pa ne ohranjajo le kulture same, temveč vzdržujejo tudi kulturni hram, ki nosi ime po planinskem rojaku Miroslavi Vilharju, in prav zato za zgradbo, zlasti pa njene vsebine, skrbijo s toliko večjim trudom, zagonom in navdušenjem.

Maksimiljan Valič - Maks bo srebrno priznanje prejel natanko ob 40-letnici prve potujoče knjižnice, enote Knjižnice Bena Zupančiča Postojna, ki se je na prvo pot podala ob slovenskem kulturnem prazniku leta 1979, svoje poslanstvo pa, z novim sodobnim vozilom, opravlja še danes. Valič je za njen volan sedel leto pozneje in postal prava legenda med knjižničarji slovenskih potujočih knjižnic. Skoraj vso delovno dobo je preživel na bibliobusu s popoldanskim urnikom. Bil je zanesljiv voznik, ki je pogumno premagoval vremenske in cestne nevšečnosti, in med zvestimi bralci zelo priljubljen knjižničar, ki je s svojim predanim in strokovnim delom dokazal, da poslanstvo potujoče knjižnice ni le razdeljevanje knjižničnega gradiva, ampak je knjižnica tudi središče informacij, kvalitetnega preživljanja prostega časa, kulturnega pobega in dobrega počutja. “Njegova umirjena in duhovita narava, prijaznost in srčnost ter velika mera ljubezni do dela je v teh desetletjih stkala mnoge vezi in pomembno prispevala k širjenju bralne kulture na podeželju,” še piše v obrazložitvi priznanja.

Na prireditvi bosta spregovorila župan Igor Marentič in slavnostna govornica Lara Jankovič, v kulturnem programu pa bodo nastopili baritonist Jure Počkaj, sopranistka Mojca Bedenik, pianistka Snježana Pleše, Baletno društvo Postojna, recitator Bojan Podgoršek, člani Kulturno umetniškega društva Planina in dijaki Šolskega centra Postojna.


Najbolj brano