Za ogrevanje v Španijo

Po avstralskem uvodu se kolesarska sezona jutri začenja tudi v Evropi. Na krajši etapni dirki v okolici Valencie bosta pedala zavrtela primorska predstavnika v svetovni seriji, Kristijan Koren in Jan Tratnik. Prvi tekmovalni preizkus v novem letu pa čaka tudi Mateja Mohoriča.

Kristijan Koren je drugo sezono član Bahraina. Foto: Bahrain Merida
Kristijan Koren je drugo sezono član Bahraina. Foto: Bahrain Merida

VALENCIA > Med sedmerico pri Bahrainu Meridi prijavljenih kolesarjev za petdnevno dirko bo torej slovenski delež skoraj polovičen. Četrti slovenski kolesar na dirki bo Luka Mezgec (Mitchelton). Preizkušnja v okolici Valencie sicer sodi le v drugo kategorijo, a ima sedem desetletij dolgo tradicijo in prestižen seznam zmagovalcev, ki ga je lani zaključil domačin Alejandro Valverde. Aktualni svetovni prvak v cestni dirki bo v majici Movistarja tudi letos na startu, sezono pa bo v Španiji začel tudi lanski zmagovalec Toura, Britanec Geraint Thomas (Sky).

Tudi letošnja trasa je razgibana, a ne sodi med najzahtevnejše, zato bodo na svoj račun prišli raznovrstni kolesarji. Jutri bo na sporedu desetkilometrska vožnja na čas, s katero se spogleduje tudi Jan Tratnik. Idrijčan je dirko v okolici Valencie prevozil že lani v ekipi CCC, kjer se je posebej izkazal v kronometrih. Izjema je bil zadnji na svetovnem prvenstvu, ko ni izpolnil visokih pričakovanj. Slab dan v Innsbrucku je medtem 29-letni Idrijčan že pozabil, pred njim je nov krog na kolesarski poti. V Bahrain Merido so ga pripeljali tudi ali predvsem zaradi kronometra. Pri tem so seveda upoštevali tudi njegove druge tekmovalne lastnosti, s katerimi je lahko kos kolesarskim izzivom.

Začetek v Istri

Bliža se tudi prva domača dirka. Kot je že tradicija v zadnjih letih bodo kolesarji na slovenskih cestah sezono odprli z Veliko nagrado slovenske Istre. Šesta izvedba bo na sporedu 24. februarja.

Pr(a)vi izzivi

Ekipo je včeraj pričakal kar v Španiji, kjer je v družbi dekleta v preteklem tednu združil prijetno s koristnim. Medtem ko so se v Sloveniji vremenske razmere v petek bistveno poslabšale, je lahko na Pirenejskem polotoku treniral v soncu s temperaturami okoli 20 stopinj Celzija. Danes si je z moštvenimi kolegi ogledal traso kronometra, ki mu na papirju ustreza. “Po ravninskem delu nas čaka kilometer dolg zaključek v klanec. Že na začetku sezone se želim pokazati v lepi luči, navsezadnje mi ustreza tudi trasa v naslednjih dneh. Če me bodo noge dobro nesle, lahko še kaj postorim v sledečih etapah, sicer bom pomagal moštvenim kolegom,” je povedal Tratnik, ki je novinec pri Bahrainu.

Na dirki v okolici Valencie bo adut za skupni seštevek Belgijec Dylan Teuns, za etapne zaključke predvidoma Italijan Sonny Colbrelli, ki pa bo z Matejem Mohoričem bržkone stopnjeval formo za prvi del spomladanskih klasik. V ta paket sodi tudi Kristijan Koren. “V Španiji bom predvsem obujal tekmovalne občutke. Letos sem priprave načrtno začel z zamikom. Marca, ko se začenjajo klasike, si želim biti v pravi formi,” je povedal 32-letni kolesar iz Budanj pri Ajdovščini, ki ga čaka naporna tekmovalna pomlad. V karavani si je ustvaril sloves kolesarja, na katerega se lahko vedno zaneseš in je privržen moštvenim ciljem tako na enodnevnih kot etapnih dirkah. Zelo dober pa je tudi v vožnjah na čas. Zato ga ekipni kapetani vselej želijo imeti ob sebi.

Tako bo pomagal Colbrelliju v prvem delu severnih klasik, kjer bo s svojimi izkušnjami na kockah in v vetru gotovo opora tudi Mohoriču. Februarja ga čaka še ena krajša etapna dirka po Omanu. Marec pa bo odprl s tradicionalnima enodnevnima preizkušnjama v Belgiji, Omloop Het in Bruselj-Kuurne-Bruselj. Prave enodnevne spomladanske klasike se začnejo z dirko Milano-Sanremo, nato pa se v Belgiji vrstijo E3 Harelbeke, Gent-Wewelgem, dirka po Flandriji in za konec Pariz-Roubaix, s katerim bo Koren zaokrožil prvi del pomladi.

Od Gira do Toura

V nadaljevanju sezone bo po višinskih pripravah vse podrejeno dirki po Italiji in Vincenzu Nibaliju. “Cilj je le eden, rožnata majica. Verjamem, da smo še raznovrstnejši kot lani. Z Janom Tratnikom in svetovnim prvakom Rohanom Dennisom, s katerim je prišel tudi trener za kronometer, bomo kot ekipa gotovo močnejši v vožnji na čas, ki smo ji že v pripravljalnem obdobju posvečali posebno pozornost,” je povedal Koren.

Podobno tekmovalno zgoščen in naporen prvi del pomladi pa čaka tudi Tratnika. Idrijčan bo konec februarja vrtel pedala na etapni dirki po Združenih arabskih emiratih, kjer bo sezono začel Primož Roglič (Jumbo Visma). Tratnik bo nato nadaljeval z dirkami svetovne serije Bele ceste (Strade bianche), dirko od Tirenskega do Jadranskega morja, Milano-Sanremo. Tekmoval bo tudi v prvem delu severnih klasik z izjemo dirke Pariz-Roubaix. Nato sledi selitev v Ardene z Valonsko in Brabantsko puščico ter Amstel Gold Race. Za spomladanski zaključek ga čaka še hribovita enotedenska dirka po Romandiji, ki je lani pripadla Rogliču.

Pred dvema letoma je Tratnik že vozil na Giru, je letos čas za Tour? “Morda, a o tem je brezpredmetno govoriti. Do julija se lahko zgodi še marsikaj,” je povedal Idrijčan.


Najbolj brano