V FJK pogrevajo pobudo za ukinitev vinjet ob meji

Dežela Furlanija Julijska krajina je znova v akciji za ukinitev slovenskih vinjet od Škofij do Kopra za ljudi, ki živijo ob meji. Tržaški župan Roberto Dipiazza je namreč pobudo ponovil minuli teden ob obisku predsednika DZ Dejana Židana v Trstu. Pobudo za ukinitev vinjet ob meji pa pripravljajo tudi istrski poslanci.

Darsovi nadzorniki so v letu 2018 skupaj izdali  37.698  plačilnih 
nalogov zaradi neuporabe vinjet, od tega 10.506  na primorskih 
avtocestah in hitrih cestah. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Darsovi nadzorniki so v letu 2018 skupaj izdali 37.698 plačilnih nalogov zaradi neuporabe vinjet, od tega 10.506 na primorskih avtocestah in hitrih cestah. Foto: Zdravko Primožič/FPA

TRST, KOPER > Že minuli mesec sta se pod podobno pobudo vrhu dežele Furlanije Julijske krajine podpisala deželni tajnik stranke Slovenska skupnost in deželni svetnik Igor Gabrovec ter deželni svetnik stranke Liga Danilo Slokar. “Pripravila sva resolucijo, v kateri sva predlagala, da dežela FJK v stikih s slovensko stranjo izpostavi možnost, da bi ukinili vinjeto v obmejnem pasu do hrvaške meje, vključno z izhodi Škofije, Ankaran, Dekani in Bertoki, ali pa da bi za to območje uvedli nižjo, simbolično ceno letne vinjete deset evrov,” je vsebino amandmaja povzel Gabrovec. “Tako bi olajšali vsakodnevni pretok ljudi ob meji po avtocesti, predvsem pa razbremenile lokalne ceste,” poudarja.

Tudi primorski poslanci v akcijo

Podobno napoveduje tudi skupina primorskih poslancev. “Ravno pripravljamo pobudo za ukinitev vinjet od Škofij do Jagodja. Z istrskimi župani sem se že sestal, saj želimo, da so vključene tudi lokalne skupnosti. Naši argumenti so, denimo, da so stranske ceste, ki jih uporabljajo vozniki brez vinjet, prezasedene. Poleg tega pa vinjete odganjajo enodnevne turiste z druge strani meje, saj morajo kupiti tedensko vinjeto,” nekaj argumentov našteje poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža.

188

milijonov evrov so znašali prihodki od prodaje vinjet za leto 2018

Pobudniki ukinitve vinjete iz FJK se že od uvedbe takšnega načina plačevanja cestnine pri nas leta 2008 sklicujejo na osimski sporazum, ki spodbuja razvoj gospodarstva in turizma na območju FJK in Istre; na podlagi sporazuma je na italijanski strani 50 kilometrov avtoceste od cestninske postaje Lisert do Škofij brezplačnih. Prav tako je na goriški strani brezplačen krak od Vrtojbe do Vileša.

Na Darsu pa na takšne pobude že vseskozi odgovarjajo, da bi takšna izjema povzročila podobne zahteve tudi na vseh drugih obmejnih območjih po državi.

Skoraj pol milijona glob zaradi neuporabe vinjet v desetih letih

Sicer se jutri izteka čas za nakup letne avtocestne vinjete za leto 2019.

Darsovi nadzorniki so v desetih letih izdali 492.840 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali napačne rabe vinjet. Osnovna globa znaša 300 evrov. To pomeni, da se je v državni proračun v tem obdobju nateklo za več kot 147 milijonov evrov glob.

V letu 2018 so Darsovi nadzorniki izdali 37.698 izdanih plačilnih nalogov, od tega 10.506 na primorskih avtocestah in hitrih cestah. Lansko število plačilnih nalogov je precej nižje kot prejšnja leta, ko jih je bilo v povprečju 50.000 na leto. Razlog za to pa je uvedba elektronskega cestninjenja za tovorna vozila, za katera je postopek nadzora bolj zapleten in predvsem dolgotrajnejši, saj morajo kršitelje izločiti iz prometa in jih pospremiti do mesta, primernega za nadzor, so pojasnili na Darsu.

Dars je od 1. decembra 2017 do 30. novembra 2018 prodal za 188,3 milijona evrov vinjet. Prodanih je bilo 7,29 milijona vinjet oziroma pet odstotkov več kot leto prej.


Najbolj brano