Somestje v letu 2019

Od vstopa Slovenije v Evropsko unijo bo kmalu minilo 15 let in, kot smo že večkrat ugotovili, se vse želje in vsa pričakovanja tistega prvega maja 2004 v obeh Goricah niso uresničile. Sploh zadnje čase smo priča novim omejitvam, ločitvam na mi in oni, vaši in naši, ki jih v letu 2019 ne bi smelo več biti, pa so. In se bohotijo tudi drugod po Evropi.

Zahteva po nujni registraciji avtomobilov v Italiji za vse, ki imajo prebivališče več kot 60 dni v naši zahodni sosedi, je začudila in zaradi zasoljenih kazni tudi prestrašila številne Novogoričane, ki so se v minulih letih zaradi bistveno ugodnejših cen nepremičnin preselili onkraj meje. Dejansko pomeni korak nazaj v oblikovanju somestja obeh Goric. Župani občin v Furlaniji Julijski krajini naj bi sicer na vlado v Rimu naslovili pismo s prošnjo, da se obmejni pas dežele obravnava kot izjemo, vprašanje pa je, ali bo to zaleglo in kaj spremenilo.

Če so fizične meje in meje v glavah padle, pa so birokratske še žive. In takih birokratskih zapletov in ovir je verjetno še kar nekaj.

Spremembe, povezane z vladanjem vlade Gibanja pet zvezd in Severne lige, se kažejo tudi na področju italijanske pokojninske reforme, ki se prav tako tiče približno 7000 slovenskih čezmejnih delavcev, ki delajo v Italiji. Na zavodu za varstvo italijanskih in slovenskih delavcev, ki že od leta 2005 deluje v Novi Gorici in kjer brezplačno svetujejo čezmejnim delavcem, tiste, ki se bližajo pogojem za upokojitev, vabijo na obisk, da jim predstavijo spremembe, ki so odvisne od posameznika do posameznika glede na to, kdaj in kje je začel delati, koliko let delovne dobe ima v Italiji in v Sloveniji, kakšno delo opravlja ... Kar je pohvalno, malo manj pa dejstvo, da še vedno ne obstaja uradna evidenca čezmejnih delavcev. Tudi pridobivanje vseh podatkov mora skozi fazo čezmejnega pingponga dokumentacije.

Če so fizične meje in meje v glavah padle, pa so birokratske še žive. In takih birokratskih zapletov in ovir je verjetno še kar nekaj. Ob njih tudi vsi načrti okrog Evropske zveze za teritorialno sodelovanje (EZTS) in proste ekonomske cone na območju obeh Goric izgubijo veljavo oziroma se kaže potreba po tem, da čim prej polno zaživijo in se tako postavijo po robu tudi zapostavljenosti Nove Gorice s strani Ljubljane in Gorice s strani Rima. Sicer bomo na vzpostavitev pravega somestja obeh Goric lahko čakali še naslednjih x let.


Preberite še


Najbolj brano