Novogoričanke branijo vodstvo

Danes se po prazničnem premoru začenja drugi del sezone odbojkarskih prvoligašev. Med primorskimi doma igrajo le dekleta Luke Koper. Naslov jesenskih prvakinj branijo Novogoričanke. Tri izmed štirih primorskih ekip vstopajo v novo leto z novimi močmi.

Salonit bo drugi del sezone začel z novim organizatorjem Nikolo 
Živanovićem (v bloku). Foto: Borut Jurca
Salonit bo drugi del sezone začel z novim organizatorjem Nikolo Živanovićem (v bloku). Foto: Borut Jurca

Jesenske prvakinje, dekleta Gen-I Volleyja iz Nove Gorice, bodo uvodoma močnejša za hrvaško napadalko iz ameriške univerzitetne odbojke Isabel Petro Kovačić. Dopolnjena in že sicer lepa konkurenca na vseh igralnih mestih bo dobrodošla v prihajajočem ritmu dveh tekem na teden. Za uvod ekipo čaka nedeljska pot v štajerski Šempeter k četrti ekipi prvenstva.

Primorski ženski trojček

Trener Vasja Samec Lipicer začenja leto mirno: “Med prazničnim premorom smo obnovili moči in, upam, potisnili v ozadje spodrsljaj v polfinalu pokala. Pia Blažič je pozdravila poškodbo kolena, reprezentantki Lana Ščuka in Tina Grudina pa sta bili v polnem pogonu zaradi reprezentančnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Imamo kakovost, da ubranimo prvo mesto v državnem prvenstvu, še prej pa bomo skušali izkoristiti zgodovinsko priložnost, da se uvrstimo v četrtfinale evropskega pokala challenge. Vasas prihaja k nam na povratno tekmo osmine finala 23. januarja. V Budimpešti smo osvojili dva niza in vse je še odprto.”

Spomladi se obeta zanimiv troboj za prvaka. Na vrhu imajo Novogoričanke (z boljšo razliko v nizih) in Kamničanke enako število točk, Mariborčanke pa zaostajajo le za eno. Preostali primorski ekipi, Luka Koper in Ankaran Hrvatini, se bosta borili za mesta od sredine navzdol.

Luka Koper drevi ob 18. uri v dvorani OŠ Koper gosti pokalne zmagovalke, kamniški Calcit. Zanj igrajo kar štiri Primorke - Koprčanki Tina Kaker in Sara Valenčič ter kanalski sestri Špela in Polona Marušič. Koprska ekipa edina med premorom ni doživela sprememb. Omeniti velja, da je Iman Isanović z reprezentanco Bosne in Hercegovine igrala kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Za najboljšo vrsto iz Istre je ubranitev šestega mesta in s tem uvrstitve v skupino za prvaka verjetno skrajni domet sezone.

OK Ankaran Hrvatini, ki je zaradi poškodbe ostal brez mlade organizatorke Lie Apollonio, je okrepila 30-letna Marina Boženk. Ljubitelji odbojke iz časov, ko je nosila še dekliški priimek Crnjac, se je spominjajo po igranju za Luko Koper pred šestimi leti. Ankarančanke branijo osmo mesto, ki je še varno pred prvoligaškimi kvalifikacijami. Uvodoma gostujejo pri tekmecu za mesta v varnem območju, drugi ekipi Calcita. Dober začetek bo pomemben, saj zasledovalke iz Puconcev zaostajajo le za tri točke in se želijo znebiti devetega mesta, ki vodi v prvoligaške kvalifikacije.

Je Salonit lahko drugi?

V moški prvi ligi ostaja razred zase še neporaženi ACH Volley s Kanalcema Janijem Kovačičem in Juretom Okrogličem v prvi postavi. Za razvrstitev od drugega do četrtega mesta se bodo enakovredno borili kamniški Calcit s kanalskim organizatorjem Matijo Jerebom, Maribor in četrti Salonit Anhovo iz Kanala, ki za Mariborčani zaostaja eno zmago.

Cementarji so se tik pred iztekom leta okrepili s srbskim organizatorjem igre, 198 cm visokim Nikolo Živanovićem, ki se je na tujem že preizkusil v grški in češki prvi ligi. Z višino bo v pomoč tudi blokerjem. Kanalski športni direktor Miloš Grilanc upa, da bo pomlad moštvu prinesla rezultatski napredek: “Po poškodbi mišice se vrača bloker Urban Česnik. Po igranju za hrvaško reprezentanco v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo je v dobri formi Fran Peterlin. Zaradi težav s kolenom sicer prilagojeno vadi kapetan Dejan Čabarkapa, vendar bodo vsi fantje na razpolago. Imamo dokaj ugoden začetni razpored, kjer ne smemo izgubljati točk. Če bo tako, je še vse odprto - tja do drugega mesta.”

Salonit drugi del sezone odpira z današnjim gostovanjem pri najslabši ekipi lige - Hočah.


Najbolj brano