Istrski ribiči s 1800 kilogrami ribjega ulova

Včeraj zjutraj se je enajst istrskih ribičev v pristanišča vrnilo s 1800 kilogrami ulova. Na letošnjem prvem organiziranem ribolovu zimskih jat cipljev so se poleg slednjih v mreže ujele še skakavke, ki so sicer značilne za južnejše dele Jadrana in za Sredozemlje.

Le še nalepke s podatki je bilo treba pritrditi in škatle z ribami so 
bile pripravljene za pot na ribiško borzo v Trst.   Foto: Nataša Hlaj
Le še nalepke s podatki je bilo treba pritrditi in škatle z ribami so bile pripravljene za pot na ribiško borzo v Trst.  Foto: Nataša Hlaj

PORTOROŽ > Izlov v portoroškem in strunjanskem ribolovnem rezervatu poteka od 1. decembra do 30. aprila. Imetniki posebnega dovoljenja, ki ga izda ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, lahko lovijo le v organizirani skupini pod vodstvom vodje ribolova. To vlogo je letos prevzel koprski ribič Matjaž Radin.

“Loviti smo začeli v četrtek ob 20. uri in do jutra smo v mreže zajeli več kot 500 kilogramov cipljev, ostalo so bile skakavke in druga mešana riba. Skakavka je sicer značilna za južnejše dele Jadrana in za Sredozemlje. So roparice, podobne gofom, veljajo za učinkovite plenilke,” pravi Radin.

Ribiči so s tokratnim ulovom zelo zadovoljni in upajo, da bo tako tudi na prihodnjih organiziranih izlovih. “Zdaj bomo natančno spremljali razmere v morju, opazovali gibanje jat in vreme, nato se bomo odločili, kdaj se spet podati na skupinski lov,” napoveduje Radin. Sveže ulovljenih rib ne smejo prodajati na ribiških pomolih, ker jim zakon to prepoveduje.

Radin verjame, da se bodo uspeli dogovoriti, da bi vsaj enkrat v obdobju organiziranega ribolova to vendarle naredili, saj si takšnega neposrednega stika želijo tudi ljudje. “Gre za svojevrstno doživetje, ki na pomole privabi tako domačine kot turiste, ki nas pričakajo, z zanimanjem pogledajo, kaj smo ujeli in se domov vračajo z vrečkami domače ribe,” pravi Radin.

Nekaj tokratnega ulova so odpeljali v Ljubljano, v tukajšnje ribarnice in na ribiško borzo v Trst. Na mizah v istrskih ribarnicah bodo te dni kupcem na voljo še brancini in orade, pa tudi moli, kalamari in listi.


Najbolj brano