Za majhne in velike otroke

Lavričeva knjižnica je po 22 letih od prvega izida izdala dopolnjeno različico knjige Nace ima dolge tace, z ljudskimi pesmimi, izštevankami, ugankami, igricami in drugimi besedili, ki so živela med ljudmi na Gori in v Vipavski dolini. Da jih ne bi pozabili, sta poskrbela zbiratelj ljudskega gradiva Franc Černigoj in ilustratorka Silva Karim.

“Novega” Naceta so predstavili Franc Černigoj, Silva Karim, 
moderatorka Aleksandra Hain in Dušica Kunaver.  Foto: Alenka Tratnik
“Novega” Naceta so predstavili Franc Černigoj, Silva Karim, moderatorka Aleksandra Hain in Dušica Kunaver.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Knjigo Nace ima dolge tace so v 22 letih od prvega izida v roke vzele številne generacije otrok, staršev in učiteljev, pa tudi drugi ljubitelji in raziskovalci ljudskega bogastva z območja Gore in zgornjega dela Vipavske doline ter njenega obrobja. V Lavričevi knjižnici so se za ponatis knjige, ki ga je sofinancirala Občina Ajdovščina, odločili, ker izvodov prve izdaje ni več mogoče dobiti, tisti v knjižnicah pa so že precej obrabljeni, saj so šli skozi tisoče parov rok.

Še bogatejša in v sveži preobleki

A tokrat ne gre zgolj za ponatis, saj je Franc Černigoj gradivo, ki ga je dolga leta zbiral s pomočjo pripovedovalcev, učencev in sodelavcev, znova uredil ter opremil s spremno besedo. Nekatera poglavja iz prve knjige je združil, dopolnil, prilagodil sodobni rabi in jih približal današnjemu bralcu. Nekatera besedila je izpustil, dodal pa nova, med drugim več kot 200 ljudskih ugank, pesmice v ritmu zvonov ter zapise o decembrskih praznikih.

Bralce bodo navdušile tudi ilustracije Silve Karim, ki je likovno opremila že prvega “Naceta”, za novo izdajo pa je vse ilustracije narisala na novo in tako, kot je povedala, dala krila otroški duši v sebi. Knjiga, ki z Nacetom v narečni govorici prinaša šaljive, igrive, pa tudi zbadljive, robate in kosmate uganke, izštevanke, pesmice in igrice, je, kot je poudaril Černigoj, namenjena vsem bralcem, ne le najmlajšim, njihovim staršem in vzgojiteljem.

Černigoju jubilejno priznanje župana

Knjigo sta na pot s spremnimi besedami znova pospremila etnolog, profesor in publicist dr. Janez Bogataj ter publicistka, profesorica in zbirateljica ljudskega izročila Dušica Kunaver. Kot je izpostavila na predstavitvi v Lavričevi knjigi, bi se morali Slovenci bolj zavedati dragocenosti ljudske dediščine, ki se je ohranila po zaslugi zbirateljev in zapisovalcev ljudskega gradiva, kot je tudi Franc Černigoj. Nekdanjemu učitelju slovenščine na Osnovni šoli Col, zapisovalcu ljudskega gradiva, pesniku in pisatelju je ob izdaji nove knjige Nace ima dolge tace ter ob nedavnem življenjskem jubileju in za prispevek v zakladnico ljudskega izročila čestital tudi ajdovski podžupan Mitja Tripković in mu ob tej priložnosti izročil jubilejno priznanje župana občine. Predstavitev so popestrili učenci OŠ Otlica pod vodstvom Ivice Vidmar.


Najbolj brano