Nekateri na tečaju so že pravi mojstri besede

V Lavričevi knjižnici že peto leto poteka tečaj kreativnega pisanja, namenjen vsem, ki bi se radi globlje spustili v literarno ustvarjalnost in izboljšali svoje pisne izdelke. Zanimanja za tovrstno izražanje je precej, zadovoljno opaža mentor tečaja Bojan Bizjak, avtor 13 romanov, sedmih pesniških zbirk in devetih del kratke proze.

Tečaj kreativnega pisanja v Lavričevi knjižnici vodi pisatelj in pesnik Bojan Bizjak (desno).  Foto: Alenka Tratnik
Tečaj kreativnega pisanja v Lavričevi knjižnici vodi pisatelj in pesnik Bojan Bizjak (desno).  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Otroški kotiček Lavričeve knjižnice, v katerem med policami in mizicami z otroško literaturo domuje tudi simpatični maček Muri, je ob sredah in četrtkih srečevališče ljubiteljev ubesedovanja oziroma literarnega ustvarjanja na malo drugačen način.

“Tečaj kreativnega pisanja je namenjen vsem, ki bi radi povzdignili svoja literarna prizadevanja na višjo estetsko raven. Nekateri so z nami že od vsega začetka, ti so že pravi mojstri, vsako leto pa se nam pridružijo tudi novi. Očitno smo postali prepoznavni, saj k nam prihajajo iz celotne Goriške, pa tudi iz Kopra in celo iz Bohinjske Bistrice,” pravi mentor tečaja kreativnega pisanja Bojan Bizjak.

Letos jih je skupaj 15; začetna skupina se dobiva ob sredah, nadaljevalna pa ob četrtkih. “Čistih začetnikov pravzaprav ni, vsi so se že kdaj prej preizkusili v pisanju, čeprav bolj zase. Prihajajo ljudje vseh poklicev, zaposleni in tudi upokojenci,” pojasnjuje Bizjak.

Delo v začetni delavnici povezuje teoretični del, kjer se udeleženci seznanjajo z literarno teorijo in dobijo vpogled v literarne postopke. “Pisanja se naučimo le tako, da obvladamo veščino pripovedovanja. Vse se začne z analitičnim branjem besedil, kjer se udeleženci naučijo poglobljenega raziskovanja literature. Navajam jih na javno branje svojih pisnih izdelkov, to je ena od prvih kategorij, ki jih morajo osvojiti. Besedila skupaj analiziramo, razpravljamo o njih ...” je pojasnil Bizjak in dodal, da gre za zahtevnejši pristop dela.

Avtorji svoja besedila vsako leto predstavijo na zaključni prireditvi, literarnem večeru, izbrane prispevke so vključili tudi v jubilejni zbornik Lavričeve knjižnice, udeležujejo se še literarnih natečajev. Objavam kratke proze je namenjeno tudi posebno spletišče burjac.si. Vetrovno vetrišče besed, kot so ga poimenovali v knjižnici, bo v kratkem zaživelo v osveženi obliki. “Na njem bi radi vzpostavili tudi zvočne datoteke, zato bomo ustvarjalce povabili, da objavijo posnetek proze ali poezije v zvočnem posnetku,” najnovejše načrte še predstavlja mentor tečaja kreativnega pisanja.

Sicer pa jim zamisli ne manjka, saj si prizadevajo, da bi najboljša literarna dela udeležencev tečaja v bližnji prihodnosti izšla tudi “med platnicami”. “Pot do knjižnega prvenca danes ni več nemogoča. Razmišljamo o ustanovitvi knjižne zadruge, s katero bi avtorjem pomagali do izdaje knjige,” pravi Bizjak.


Najbolj brano