Kompleks Ilesa bo naslednjič cenejši

Kompleks propadlega Ilesa bo še moral počakati na novega lastnika. Za dražbo, razpisano za konec novembra, namreč nihče ni vplačal varščine. Stečajni upravitelj bo zdaj v dogovoru z upniki znižal izklicno ceno, naslednja dražba bo verjetno v prvih mesecih prihodnjega leta.

Kompleks propadlega Ilesa letos očitno ne bo dobil novega 
lastnika, prihodnja dražba bo verjetno čez nekaj mesecev.  Foto: Saša Dragoš
Kompleks propadlega Ilesa letos očitno ne bo dobil novega lastnika, prihodnja dražba bo verjetno čez nekaj mesecev.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Izklicna cena za proizvodni del in upravno stavbo Ilesa v stečaju, ki sta bila naprodaj kot celota, je znašala 1,56 milijona evrov, kolikor znaša poštena tržna vrednost. A očitno ga po tej ceni nihče ni želel kupiti. Stečajni upravitelj Janez Golob bo zato kar hitro predlagal novo dražbo s precej nižjo ceno, če bodo seveda s tem soglašali tudi upniki. ”Predlagati nameravam izklicno ceno, ki bo precej nižja od prejšnje - 1,1 milijona evrov, kolikor znaša likvidacijska vrednost,” pravi Golob. Po ocenah bi lahko bila nova dražba v prvih mesecih prihodnjega leta.

Za možnost, da bi kompleks, ki ga sestavljajo večji proizvodni objekt s pripadajočimi zemljišči in upravna stavba, prodajali po delih, se ne bo odločil. “Ugotovili smo, da v tem okolju ni toliko obrtnikov ali drugih morebitnih interesentov, da bi se splačalo kompleks ponujati po delih,” je še pojasnil Golob.

Kompleks je gotovo najbolj vreden del premoženja propadlega Ilesa. Od kupnine si lahko nekdanji zaposleni obetajo kakšno poplačilo prednostnih terjatev. A še prej bo treba poravnati davke in stroške, kar bo precej oklestilo izkupiček, opozarja stečajni upravitelj. Med premoženjem je še nekaj opreme in več strojev, vendar zanje ne bo mogoče iztržiti veliko denarja. Na kupca pa še čaka tudi blagovna znamka mali princ, ki jo ima zdaj še v najemu idrijsko podjetje Mlinar&Mlinar s sedežem v Ljubljani. Zanjo plačuje po 300 evrov na mesec.

Del proizvodnih prostorov Ilesa ima v najemu tudi Hidria, uporabljajo ga za skladišče.


Najbolj brano