Se bo v Kopru ponovila izolska kalvarija iz leta 2006?

Koliko časa utegne trajati borba za koprski županski stol, je vprašanje, ki ob ugovoru Popovičevega odvetnika Francija Matoza na izvedbo volitev roji po glavah številnih Koprčank in Koprčanov. Izolani so posledice tako tesnega izida županskih volitev doživeli že pred dvanajstimi leti.

Franci Matoz je leta 2006 pomagal Tomislavu Klokočovniku do 
dokončne zmage na lokalnih volitvah. Foto: Foto: Zdravko Primožič/FPA
Franci Matoz je leta 2006 pomagal Tomislavu Klokočovniku do dokončne zmage na lokalnih volitvah. Foto: Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Leta 2006 sta se za vodilni položaj v izolski občini potegovala Breda Pečan (SD) in Tomislav Klokočovnik (IJN), ob katerem je, tako kot zdaj ob Borisu Popoviču, stal odvetnik Franci Matoz. Z njegovo pomočjo je Klokočovnik kljub vmesnemu preobratu ohranil šest glasov prednosti in postal župan. Kolesje pravnih postopkov se je vrtelo dobre tri mesece.

12. november 2006

> Drugi krog lokalnih volitev prinese zmago Tomislavu Klokočovniku, ki s šestimi glasovi prednosti (50,04 odstotka glasov) premaga Bredo Pečan.

13. november 2006

> Štetje 12 glasov, prispelih po pošti iz izolskega doma upokojencev, prinese preobrat - z dvema glasovoma razlike (4212 proti 4210) postane zmagovalka volitev Breda Pečan.

> Klokočovnik pri izolski občinski volilni komisiji (OVK) vloži ugovor “zaradi nepravilnosti pri delu volilnega odbora in nepravilnosti pri glasovanju”.

14. november 2006

> Klokočovnik in stranka IJN naslovita pritožbo še na občinski svet in upravno sodišče zaradi spornega članstva županjinega soproga v volilni komisiji in sina v volilnem odboru.

15. november 2006

> Izolska OVK zavrne Klokočovnikov ugovor z ugotovitvijo, da ni bilo nepravilnosti, ki bi bistveno vplivale na izid volitev.

> Odvetnik Franci Matoz v imenu Tomislava Klokočovnika in stranke Izola je naša vloži tožbo na novogoriško upravno sodišče zoper celotno poročilo volilne komisije o ugotovitvi volilnega izida.

16. november 2006

> V stavbo na Plenčičevi 3, kjer je sedež izolske stranke SD, neznanci ponoči odvržejo molotovki.

23. november 2006

> Stranka IJN in Klokočovnik naslovita na občinski svet pritožbi zaradi domnevnih nepravilnosti pri delu volilne komisije, ki naj bi štiri glasovnice iz neveljavnih spremenila v veljavne, sprememb pa ni vpisala v zapisnik.

24. november 2006

> Novogoriško upravno sodišče zavrže pritožbo Tomislava Klokočovnika zoper sklep občinske volilne komisije.

30. november 2006

> Na konstitutivni seji izolskega občinskega sveta svetniki zasedajo 13 ur in pol, a ne odločajo o Klokočovnikovi pritožbi.

5. december 2006

> Na nadaljevanju konstitutivne seje izolski svetniki ne izglasujejo sklepa o izvolitvi Brede Pečan za županjo. Sledijo mnenju mandatne komisije, da je Klokočovnikova pritožba utemeljena.

> Županske naloge prevzame najstarejši svetnik Anton Juriševič (Desus).

12. december 2006

> Breda Pečan na novogoriško upravno sodišče vloži tožbo zoper sklep občinskega sveta.

22. december 2006

> Upravno sodišče ugodi pritožbi Pečanove in zadevo vrne v ponovno odločanje svetnikom.

4. januar 2007

> Občinski svet na izredni seji sklene, da določitev župana prepustil občinski volilni komisiji.

9. januar 2007

> Občinska volilna komisija s pomočjo napotkov novogoriških upravnih sodnikov ugotovi, da so glasovnice, ki so prispele po pošti, neveljavne. Javnost seznani z novim poročilom o izidu drugega kroga županskih volitev. Novi zmagovalec z 4208 glasovi, torej s šestimi glasovi prednosti pred Pečanovo, postane Tomislav Klokočovnik.

11. januar 2007

> Občinski svet se s sklepom seznani z izvolitvijo Tomislava Klokočovnika za župana.

> Pečanova napove vnovično pritožbo na upravno sodišče ter tudi na ustavno sodišče.

12. januar 2007

> Anton Juriševič preda županske pristojnosti Klokočovniku.

24. januar 2007

> Novogoriško upravno sodišče zavrne vnovično pritožbo Pečanove zoper sklep občinskega sveta.

21. februar 2007

> Po treh mesecih od drugega kroga lokalnih volitev novogoriško upravno sodišče naposled preseka izolski volilni gordijski vozel, saj zavrne še zadnjo pritožbo Brede Pečan, s katero bi si ta lahko zagotovila nov županski mandat.


Najbolj brano