Globe delijo tudi na belih strminah

Novogoriška policijska uprava je v torek na bovški policijski postaji pripravila delovni posvet o varnosti na smučiščih. Poleg policistov in upravljalcev smučišč so se ga udeležili še predstavniki smučišč, šol in inšpekcijskih ter drugih služb, ki so odgovorni za varnost in red na smučiščih na severnem Primorskem.

Med varnostne ukrepe sodi tudi sondiranje smučišča na Kaninu.

 Foto: Policija
Med varnostne ukrepe sodi tudi sondiranje smučišča na Kaninu.  Foto: Policija

BOVEC > Delovni posvet je bil namenjen zagotavljanju večje varnosti smučarjev in odpravljanju pomanjkljivosti na smučiščih. Udeležilo se ga je 16 predstavnikov različnih služb.

Vsi odgovorni za varno smuko

Posvet je vodil Janko Mencinger, vodja oddelka za splošne policijske naloge sektorja uniformirane policije na novogoriški policijski upravi. Gregor Gabrijel je zastopal notranje ministrstvo, posveta pa se je udeležil tudi Iztok Menart, inšpektor za žičniške naprave in smučišča z ministrstva za infrastrukturo. Sodelovali so še predstavniki smučišč in smučarskih šol ter predstavnik Združenja slovenskih žičničarjev - GIZ.

Udeleženci posveta so poseben poudarek namenili problematiki v zvezi z izvajanjem zakona o varnosti na smučiščih, ki med drugim ureja temeljna pravila za uporabo smučišč in določa pogoje za zagotavljanje varnosti na smučiščih. Opredeljuje pa tudi ravnanje smučarjev in drugih oseb na smučiščih, pristojnosti posameznih organov za zagotavljanje varnosti na smučiščih in pooblastila nadzornika smučišč. Zakon v ospredje postavlja smučarjevo odgovornost za varnost, v njem pa so na novo opredeljena tudi področja varnosti in reševanja, dolžnosti smučarja ter upravljalcev in nadzornikov, pa tudi pristojnosti inšpekcijskih organov in policistov.

Lani enajst smučarskih nesreč

Janko Mencinger je podrobneje predstavil ukrepe in druge ugotovitve policistov iz lanske smučarske sezone, naštel je tudi vzroke smučarskih nesreč, sodelovanje z nadzorniki in ostalimi službami. Poudarili so dobro sodelovanje z italijanskimi varnostnimi organi na smučišču Kanin-Na Žlebeh, kjer so na podlagi protokola o sodelovanju med obema državama iz leta 2013 v preteklem obdobju nekajkrat zagotovili skupno opravljanje nalog slovenskih in italijanskih policistov na tem povezovalnem smučišču. Niso pozabili omeniti niti preventivnih in drugih aktivnosti policije ter preostalih služb. Svoje naloge in pristojnosti glede nadzora na smučiščih so predstavili tudi drugi udeleženci posveta. V lanski smučarski sezoni se je na smučiščih na območju novogoriške policijske uprave zgodilo skupno enajst smučarskih nesreč, v katerih se je sedem smučarjev huje poškodovalo, štirje pa so bili lažje telesno poškodovani. Na smučiščih so policisti odredili 13 preizkusov alkoholiziranosti in le pri enem so ugotovili stopnjo alkohola v organizmu. Zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti (naleti, trki smučarjev) so na novogoriško tožilstvo podali tri kazenske ovadbe, enemu smučarju pa so izdali plačilni nalog zaradi kršitve zakona o varnosti na smučiščih.


Najbolj brano