V Kopru potrjen drugi krog za Popoviča in Bržana

V Kopru je po preštetih skoraj vseh glasovnicah potrjen drugi županski krog za Borisa Popoviča in Aleša Bržana.

Aleš Bržan bo v drugem krogu županskih volitev v Kopru izzval 
aktualnega župana Borisa Popoviča. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Aleš Bržan bo v drugem krogu županskih volitev v Kopru izzval aktualnega župana Borisa Popoviča. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Po preštetih 99,96 odstotka glasov volilcev kaže, da je za aktualnega koprskega župana Borisa Popoviča (KJN - Koper je naš) je glasovalo 10.831 oziroma 44,55 odstotka volilcev. Za njegovega protikandidata Aleša Bržana (LAB - Lista Aleša Bržana) pa 7409 oziroma 30,48 odstotka volilcev. Kandidata se bosta za županski tolček potegovala v drugem krogu.

Sledijo jima Gašpar Gašpar Mišič (Gašpar Gašpar Mišič in skupina volilcev, 1690, 6,95 %), Olga Franca (Barbara Verdnik in skupina volilcev, 1312, 5,40 %), Valter Krmac (Oljka, 1220 5,02 %), Alan Medveš (Levica, 382, 1,57 %), Silvano Radin (SDS - Slovenska demokratska stranka, 327, 1,35 %), Marijan Križman (SD - Socialni demokrati, 290, 1,19 %), Viktor Markežič (SMC - Stranka modernega centra, 209, 0,86 %), Nevio Miklavčič (SLS - Slovenska ljudska stranka, 202, 0,83 %), Marko Brecelj (Akacije, 187, 0,77 %), Danijel Sertič (NSI - Nova Slovenija - krščanski demokrati, 146, 0,60 %) in Zlatko Gombar (DD - Dobra država, 105, 0,43 %).

Popovič v izraziti defenzivi

Andraž Zorko iz Agencije Valicon: “Boris Popovič je od danes zjutraj v izraziti defenzivi. Izkazuje se, da vse, kar je naredil doslej, ni delovalo, zato mu v tem trenutku drugega kot defenzivno delovanje ne preostane. Kot vemo, pa je defenziva pot v pogubo, zato je dolgoletni koprski župan v lose-lose situaciji. Če pogledamo številke, lahko vidimo, da imajo Popovičevi protikandidati dovolj veliko zalogo, da če proti njemu glasuje samo približno vsak drugi volilec, je to dovolj za poraz trenutnega župana. Pomembno je tudi, da je Popovič dobil približno enako števillo glasov kot leta 2014, Bržan pa kar 50 odstokov več. Trend je torej jasen. Da predvolilni bonbončki v obliki parkov, bazena in Čudolandije niso delovali, močno preseneča tudi mene. Lahko si to pojasnimo s primerjavo med Borisom Popovičem in Zoranom Jankovićem ter Ljubljano in Koprom. Obeh politikov se drži malo poseben sloves, nanju se lepijo afere, razlika pa je med okoljema. Koper je vendarle manjše okolje in imajo informacije 'od ust do ust' večjo težo in posledično vpliv na volitve. Očitno je bilo slabih informacij o Popoviču tokrat (pre)več.”

V mestnem svetu pa, kaže, bodo sedeže zasedli KJN - Koper je naš (13), LAB - Lista Aleša Bržana (9), Levica (2), Oljka (2) ter SDS, Naš Kraj - Lista Gašparja Gašparja Mišiča, SD in Civilno gibanje Skupaj s po enim svetniškim sedežem.


Najbolj brano