Oba za kampanjo brez nizkih udarcev

Če je v nedeljo zvečer vzdušje v volilnem štabu Borisa Popoviča krojila napetost, pa so rezultate precej bolj sproščeno spremljali pri njegovem vnovičnem izzivalcu Alešu Bržanu. Sprva je kazalo na drugi krog, nato so se v določenem trenutku glasovi prevesili na Popovičevo stran. Naposled je noč postregla z resnico: Popovič je prejel 44,55 odstotka glasov, Bržan pa 30,48 odstotka.

Aleš Bržan stavi na podporo izpadlih tekmecev, ki so se med volilno kampanjo zavzemali za 
spremembo v načinu vodenja koprske občine. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Aleš Bržan stavi na podporo izpadlih tekmecev, ki so se med volilno kampanjo zavzemali za spremembo v načinu vodenja koprske občine. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Tekmeca imata zdaj nekaj manj kot dva tedna časa, da volilce prepričata, kateri je vreden njihovega glasu. Aleš Bržan je z izidom glasovanja več kot zadovoljen. Od 24.547 volilcev, ki so oddali glas za župana, jih je uspel prepričati 7409. Na volitve se je podalo 57,90 odstotka volilnih upravičencev, neveljavnih pa je bilo 237 glasovnic.

Bržan o drugačnem vodenju občine

“Zahvaljujem se vsem, ki so me volili. Visoka udeležba kaže na to, da ljudem ni vseeno in si želijo sprememb,” je prepričan. Napoveduje, da se bodo v času do drugega kroga posvetili zlasti vsebinam, volilce pa bodo med drugim nagovarjali tudi s sporočilom, da je občino mogoče voditi tudi na drugačen način.

Sertič ponudil svoj odstop

Včeraj se je Bržan sestal z nekaterimi tekmeci, ki so izpadli iz bitke za županski položaj. “Dogovorili smo se, da mi do jutri pošljejo pismo o morebitni podpori, nakar bomo v četrtek razkrili več informacij,” napoveduje Bržan. Brezpogojno podporo sta mu že obljubila Gašpar Gašpar Mišič (Lista Naš kraj) in Olga Franca (Gibanje Skupaj), Nevio Miklavčič (SLS) in Marko Brecelj (Akacije) sta si vzela čas za razmislek. “Že med kampanjo smo sicer zagovarjali spremembe, a odločitve o tem, koga bomo podprli v drugem krogu, še nismo sprejeli,” pravi Danijel Sertič (NSi). S svojim rezultatom - prejel je le 0,60 odstotka koprskih glasov - seveda ni zadovoljen. “Stranki sem že ponudil svoj odstop,” pravi. O tem, koga bodo podprli v drugem krogu, se bodo v svojih strankah posvetovali še Marijan Križman (SD), Silvano Radin (SDS), Zlatko Gombar (DD), Valter Krmac (Oljka), Viktor Markežič (SMC) in Alan Medveš (Levica). Med volilno kampanjo so se vsi zavzemali za spremembo v načinu vodenja koprske občine.

Sicer pa Bržan ocenjuje, da so izjemno dober rezultat dosegli tudi v občinskem svetu, kamor se je po zadnjih podatkih uvrstilo devet članov njegove liste. Volilci so visoko podporo namenili tudi kandidatom iz njegovega političnega kroga, ki so se potegovali za sedeže v krajevnih skupnostih. “Potrebni bodo dogovori in sodelovanje. Demokracijo je treba izkazovati vsak dan, ne le na vsake štiri leta,” še meni Bržan. Ali v kampanji, ki ju loči do drugega kroga, pričakuje tudi morebitne nizke udarce? “Pripravljen sem na vse,” pravi.

Popovič za “normalno” kampanjo

Tudi aktualni koprski župan Boris Popovič, ki je v prvem krogu županskih volitev zmagal, a brez absolutne večine (prejel je 10.831 glasov), pričakuje in tudi sam obljublja “normalno kampanjo brez nizkih udarcev.” “Volilcem bova povedala tisto, kar jih najbolj zanima, torej kako se bo občina razvijala in kako bodo ljudje v njej živeli. Če so se ljudje naveličali in menijo, da nekdo drug lahko ponudi več in boljši razvoj, zakaj pa ne. Tako sem tudi jaz postal župan,” spomni.

O spremenjenih razmerjih v občinskem svetu pa zdajšnji župan spomni, da je stranka Slovenija za vedno, ki je v preteklem mandatu imela dva svetnika, res izpadla iz sveta, a je po drugi strani stranka Koper je naš ohranila enako število mandatov (13). “Koalicija je bila vedno potrebna, tako da pričakujem, da tudi zdaj ne bo težav,” dodaja. Bržan ocenjuje, da bi v primeru njegove zmage lahko nastala “leva koalicija”, a da bi bilo tudi v primeru Popovičeve zmage mogoče sestaviti nekakšno, sicer precej bolj krhko koalicijo.

Gašpar Mišič županu pobral glasove

Gašpar Gašpar Mišič, ki je s 6,4 odstotka glasov zasedel tretje mesto med 13 županskimi kandidati, ocenjuje, da je “zamenjava posesivnega in avtokratskega načina vodenja Kopra proces, ki se ne more zgoditi čez noč.” Meni, da je sam dobil prav toliko glasov, kolikor jih je Popoviču zmanjkalo za absolutno večino, sicer do drugega kroga ne bi prišlo.

Neodvisna kandidatka s podporo gibanja Skupaj Olga Franca je bila četrta in je prejela 5,3 odstotka glasov. Po njenem prepričanju je to, “da je sploh možen drugi krog, res velik premik.” Meni, da je tudi gibanje doseglo lep uspeh.

Valter Krmac (Oljka) je v županski tekmi zasedel peto mesto. Prepričal je 1220 volilcev, kar predstavlja pet odstotkov glasov. Pravi, da je po eni strani žalosten, ker so upali na boljši rezultat, po drugi strani pa se veseli, ker ocenjuje, da bo Koper mogoče stopil na pota demokracije. “Mi bomo naredili vse, kar je v naših močeh, da se to zgodi,” napoveduje.

V Levici, ki jo je na županskih volitvah zastopal Alan Medveš (prejel je 1,57 odstotka glasov), ocenjujejo, da se je njihova stranka po štirih letih ponovno potrdila kot tretja najmočnejša politična sila v koprski občini. “Naše delo bomo nadaljevali v smeri bolj pravične in enakopravne družbe,” napovedujejo. Ker so vztrajno opozarjali na nedopustno zlorabo občinskega glasila za politično promocijo župana, nas je zanimalo, ali zaradi tega razmišljajo o morebitni vložitvi pritožbe. “V preteklem mandatu smo v občinskem svetu večkrat opozarjali na nepravilnosti pri porabi javnega denarja. S tem ne bomo prenehali. Ko se bomo odločili o nadaljnjih korakih, bomo o tem obvestili javnost,” pravijo v Levici.

V Gibanju Skupaj pa so prav sinoči govorili o tej temi. “Te volitve v Kopru ne morejo biti legitimne niti zakonite, saj so povsem zaobšle načela in določbe zakona o volilni in referendumski kampanji, enakopravnost organizatorjem volilne kampanje pa ni bila zagotovljena,” pravijo v Gibanju Skupaj. Razmišljajo tudi o tožbi na pristojnih sodiščih, saj je aktualni župan za svojo predvolilno propagando edini lahko uporabljal tudi javna sredstva, kar je bilo najbolj opazno ob izdaji treh številk glasilo MOK. Pristojna sodišča so v podobnem primeru že razveljavila prvi referendum o zakonu o drugem tiru, saj je tedaj vlada prav tako uporabila državni denar zgolj za promocijo svojih vsebin.


Najbolj brano