Takšen razgled, oni pa bi pokopališče

Ankarančanom je nekaj dni pred volitvami uspelo ujeti vse županske kandidate v en zorni kot, obenem pa so lahko izvedeli, v katerih majhnih, a pomembnih detajlih se razlikujejo politični programi. Soočenje je razkrilo, da nekatere še zmeraj boli lokacija načrtovanega ankaranskega pokopališča.

Razgled s pokopališča, zaradi katerega podporniki koprskega 
župana menijo, da bi veljalo pokopališče umestiti drugam, razgled 
pa nameniti petičnim turistom. Foto: Alenka Penjak
Razgled s pokopališča, zaradi katerega podporniki koprskega župana menijo, da bi veljalo pokopališče umestiti drugam, razgled pa nameniti petičnim turistom. Foto: Alenka Penjak

ANKARAN > Na soočenju v hotelu Convent, ki sta ga organizirala časopis Primorski odmevi in spletni portal obalainfo.si, vodil pa Tino Mamić, je med številnimi pomembnimi ankaranskimi temami kandidate za župana in tudi samo občinstvo najbolj razdelila lokacija bodočega pokopališča. In če je kdo verjel, da koprski župan Boris Popovič ne pogleduje več proti Ankaranu in da ga ne zanimajo njegovi razvojni načrti, je takšno misel hitro pregnal že z branjem nove izdaje glasila MO Koper, nakar je potrditev dobil še na soočenju.

Ne le, da Popovič odkrito kritizira ankaranske pokopališke načrte, temveč si njegovo mnenje deli tudi Zoran Pavić, kandidat za ankaranskega župana stranke Slovenija za vedno. Na soočenju je namreč Pavić odkrito povedal, da se mu lokacija ne zdi primerna. “Poiskali bomo takšno, ki bo ustrezala večini,” je povedal pred polno dvorano volilcev ter nekatere dvignil na noge.

Dolg boj za pravico do zadnjega počivališča

Kdor je pozabil, koliko žolča se je v preteklosti razlilo zaradi pokopališča, velja spomniti, da je prav ta prostor predstavljal eno glavnih skal spotike v odnosih med Koprom in Ankaranom. Gradila ga je koprska občina še za časa župana Dina Pucerja in porabila skoraj 600.000 evrov. Ko pa je vodenje koprske občine prevzel Popovič, se je gradnja ne le ustavila, temveč ga je koprska občina prodala družbi Grafist, ki je tam zgradil turistične vile.

Po odcepitvi od Kopra in zamrznitvi vseh gradenj na območju nove občine je Grafistu ostal mrtev kapital, ki ga je želel prodati. Predkupno pravico je imela ankaranska občina, tako da je območje pokopališča danes ankaransko. Župan Strmčnik je sicer povedal, da je v načrtu javni razpis za gradnjo grobnih polj, zvonika na cerkvi sv. Nikolaja ter ureditev sprehajalne poti na Iskro.

Begunci? Ne, hvala

Vprašanje namestitve beguncev v krajinskem parku Debeli rtič kandidatov za župana ne deli, saj jih tam ne želi nihče med njimi in menijo, da so v Sloveniji druge, bolj primerne lokacije. Županski kandidati si mnenje delijo tudi glede morebitne gradnje počitniškega naselja za vojake Slovenske vojske in Nata - v krajinski park takšna gradnja ne sodi, pravijo.

Med težavami, ki bolijo Ankarančane, je parkiranje v času poletne sezone. Breda Krašna, sicer članica liste Združeni za Ankaran, ki za župana podpira Ivana Kluna, je Strmčnika vprašala, zakaj je najprej poskrbel za turiste in jim v občini omogočil brezplačno parkiranje, medtem ko ga v središču mesta zmanjka za domačine. Strmčnik ji je dal prav, pojasnil, da so morali narediti red pri mirujočem prometu, in napovedal, da bo čez največ dve leti središče kraja namenjeno le domačinom, obiskovalci pa bodo parkirali na obrobju.

Ivan Klun in njegovi podporniki, kot je Alojz Gec, so pod vprašaj postavili obveščenost občanov o delu občinske uprave, saj pogrešajo več sprotnega informiranja o smereh razvoja mlade občine - na primer o uresničevanju projektov športnega parka Sv. Katarina.


Najbolj brano