Po Vertovčevih poteh

Društvo Matija Vertovec prireja v nedeljo že 18. pohod Po Vertovčevih poteh. Ker bodo v nedeljo tudi volitve, so organizatorji predvideli “drsni urnik”, torej bo pohod moč začeti vse do poldneva. Štartnine ni. Izhodišče in cilj pohoda bosta kot vsako leto pod mogočnim hrastom pred vasjo Ustje.

Utrinek z lanskega pohoda Po Vertovčevih poteh Foto: Alenka Tratnik
Utrinek z lanskega pohoda Po Vertovčevih poteh Foto: Alenka Tratnik

Vipavci se s tradicionalnim pohodom Po Vertovčevih poteh vsako leto poklonijo spominu na rojaka in prvega slovenskega vinskega strokovnjaka Matijo Vertovca (1784-1851). Pot pohoda je krožna, speljana je skozi vasi, vinograde, sadovnjake, polja in gozdiče po Vipavskih gričih. Hoje je za približno štiri do pet ur. Kot napovedujejo organizatorji, se bo na poti precej dogajalo, domačini bodo pohodnikom ponudili domače dobrote, ogledati si bo mogoče kulturne in naravne spomenike, hrami po vaseh bodo na široko odprli vrata.

V Jakulinih, na rojstni domačiji Matije Vertovca, bo pohodnikom v pozdrav igral Tamburaški orkester Danica. Osrednji postanek na poti bo v Šmarjah, kjer bo na voljo topla malica. Vertovčeva soba bo odprta, na ogled bo priložnostna razstava fotografij s preteklih pohodov in pomembnejših del Matije Vertovca, ponatis Vinoreje bo mogoče tudi kupiti. Druženja s pohodniki pa prirejajo tudi po drugih vaseh in zaselkih na poti - na Planini, na Vrtovčah, v Uhanjah, pa tudi v Tevčah, kjer je letos postavljena nova turistično-informativna tabla.

Ob 10.30 bo v cerkvi Marijinega imena maša v spomin na Matijo Vertovca, takoj po njej pa pred Vertovčevim spomenikom pred cerkvijo še krajša slovesnost, na kateri bosta spregovorila predsednik Društva Matija Vertovec Marijan Lozej in velika poznavalka našega pomembnega rojaka, vodja trsničarskega središča v Vrhpolju Andreja Škvarč, ki za to priložnost pripravlja prav posebno vinsko pokušino. V kulturnem delu bo nastopil oktet Castrum. Na zaključku poti bo pohodnike pričakala bogato obložena kmečka tržnica. Pohodniki, ki imajo v pohodniški knjižici najmanj 15 žigov ali več, bodo v dar prejeli Vertovčevo Vinorejo.


Najbolj brano