Pijan najstnik z avtom v zid

Do šestih zjutraj se je peterica prijateljev s Cerkljanskega zadržala na martinovanju v Podbrdu, potem pa sprejela nespametno odločitev. Za volan je sedel pijan voznik začetnik in kmalu po startu z avtom zapeljal v betonski zid. Njegova prijatelja sta utrpela hude poškodbe, končala sta v bolnišnici.

Čeprav avto ni v celoti zmečkan, sta se dva mladeniča v njem hudo 
poškodovala.  Foto: PGD Tolmin
Čeprav avto ni v celoti zmečkan, sta se dva mladeniča v njem hudo poškodovala.  Foto: PGD Tolmin

PODBRDO > Nesreča, kateri je malo manjkalo, da bi se spremenila v pravo tragedijo, se je zgodila včeraj nekaj minut po šesti uri zjutraj. Peterica prijateljev s Cerkljanskega (štirje so iz ene vasi, eden pa iz druge) se je po naših podatkih v Podbrdu v Baški grapi zabavala na martinovanju. Ob šestih zjutraj jim je bilo zabave dovolj, sedli so v avtomobil in se proti Grahovem odpeljali domov.

Za volanom je sedel 19-letnik, ki je kmalu po štartu, še vedno v Podbrdu, na ravnem delu ceste pri bencinskem servisu zapeljal desno s ceste ter z avtom silovito trčil v rob betonskega podpornega zidu. Avto se je s prednjim desnim delom zaril v betonski vogal in obtičal v zidu. Voznik se ni poškodoval, sta se pa hudo poškodovala njegova sopotnika na zadnjem sedežu.

Voznikov enako star sovaščan, ki je sedel na sedežu za njim, je utrpel poškodbo glave, njun 22-letni prijatelj iz druge vasi, ki je sedel zadaj v sredini, pa si je prav tako poškodoval glavo in najverjetneje zlomil desno nogo. Prvi naj bi po neuradnih podatkih utrpel hud pretres možganov, ne eden ne drugi pa naj ne bi bila v smrtni nevarnosti.

Poceni sta jo ob vozniku k sreči odnesla tudi 17-letni sopotnik, ki je sedel na najbolj izpostavljenem sedežu v avtu, na sprednjem sovoznikovem, in 20-letni sopotnik, ki je sedel zadaj za njim. Tolminski reševalci so oba poškodovana oskrbeli na kraju in ju prepeljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Reševalcem in policistom so pomagali tudi tolminski gasilci.

Obravnavo prometne nesreče so prevzeli novogoriški prometni policisti, ki so voznika preizkusili z alkotestom. Ta je pokazal, da ima v organizmu preveč alkohola še za izkušenega voznika, ne pa za voznika začetnika. Alkometer se je ustavil pri rezultatu 0,58 miligrama (1,2 promila) alkohola. Po alkotestu so ga odpeljali še na strokovni pregled. Po zaključku preiskave bodo policisti voznika začetnika najverjetneje ovadili zaradi kaznivega dejanja nevarne vožnje v prometu.

Z novogoriške policijske uprave ob tem ponovno sporočajo, da alkohol ne sodi za volan, saj se zaradi alkohola zgodi največ nesreč z najhujšimi posledicami. “Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj je potem žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom nikoli ne sedi nekdo, ki je pred tem pil alkoholne pijače,” je povedal Dean Božnik z nogovoriške policijske uprave.


Najbolj brano