Tekaški užitek v naravi

V spomin na stoletnico konca prve svetovne vojne je v nedeljo v Solkanu potekal drugi mednarodni čezmejni Gorski tek treh vrhov. Nova rekorda proge sta postavila Kamničan Sebastjan Zarnik in članica Nanosa Lucija Krkoč.

Najboljši skupaj z organizatorji pod Sabotinom: zadaj stojijo Uroš Jug (dir. JZ za šport N. Gorica), 
srebrni Simon Strnad, zlati Sebastjan Zarnik, organizator Miha Repič in bronasti Giorgio Turel; 
spredaj sta podžupanja Ana Zavrtanik Ugrin in predsednik ŠZ Nova  Gorica Miran Mülner. Foto: Igor Mušič
Najboljši skupaj z organizatorji pod Sabotinom: zadaj stojijo Uroš Jug (dir. JZ za šport N. Gorica), srebrni Simon Strnad, zlati Sebastjan Zarnik, organizator Miha Repič in bronasti Giorgio Turel; spredaj sta podžupanja Ana Zavrtanik Ugrin in predsednik ŠZ Nova Gorica Miran Mülner. Foto: Igor Mušič

SOLKAN > Kraljevska disciplina - gorski 28-kilometrski tek z več kot 1675 metrov višinske razlike vzpona in s prav tolikšno količino spusta po zahtevnem skalovju, jarkih in kavernah je letos v Kajakaški center Solkan privabila 400 tekačev iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Nemčije, Madžarske in Poljske. Po vzponu z le 90 metrov nad morjem ležečega starta na tri več kot 600 metrov visoke hribe - Škabrijel, Sveto Goro in Sabotin - ter po spustu na italijansko obrobje Gorice (Šmaver) in po ravninskem zaključku do kajakaškega centra je ciljno črto prvi prečkal član kamniškega Kluba gorskih tekačev Papež, državni reprezentant v gorskem teku Sebastjan Zarnik. S časom dve uri in 43 minut (povprečna hitrost več kot deset kilometrov na uro) je rekord proge lanskega zmagovalca, someščana Bojana Ambrožiča, pri katerem se je čas ustavil pri dveh urah in 55 minutah, krepko izboljšal. Številnejša in kakovostnejša konkurenca od lanske (tedaj je teklo 277 udeležencev) je prinesla rekorde še v mnogih kategorijah in tudi na krajši, 12-kilometrski razdalji.

Kljub slabemu startu vseeno rekord

Zarnik je vodil ves čas, po zagrizenem boju z Italijanom Giorgiom Turelom, ki je bil na Sveti Gori še drugi, pa je drugo mesto osvojil član Nanosa iz Podnanosa, sicer serijski zmagovalec preizkušenj primorskega gorskega tekaškega pokala Simon Strnad. Progo je - po odličnem finišu na njenem sabotinskem delu - pretekel v dveh urah in 54 minutah. “Vesel sem, da sem tekel bolje od lanskega rekorda proge, čeprav nisem imel ravno svojega dne. Startal sem slabo in nato porabil veliko energije za prehitevanje številnih tekmovalcev. Manjkal je lanski počitek v raftu. Namesto tega smo tekli čez cestni most. Ob nepričakovano visoki temperaturi sem imel nekaj kriz, ki sem jih premagal z zagrizenostjo in izkušnjami. Kdorkoli med prvimi osmimi tekači bi lahko dobil to tekmo. Na koncu je odločila volja za premagovanje utrujenosti in bolečin, ni pa ves smisel truda v tem. Predvsem je bil lep dan, ki se je končal s prijetnim tekaškim druženjem,” je v cilju povedal najboljši Primorec v moški konkurenci. Turel je na koncu z dvema urama in 56 minutami osvojil bron.

Primorska ženska zmaga

Med ženskami je bilo že ob pogledu na startno listo jasno, da bo težko kdo presenetil nekdaj bronasto na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu, članico Nanosa Lucijo Krkoč. Čeprav je po materinstvu aktivno športno pot zaključila, je spomladi z vrnitvijo v rekreativni primorski gorski pokal pokazala, da jo bo večina Slovenk še dolgo gledala v hrbet. Po treh urah in enajstih minutah teka je zmagala s kar dvanajstimi minutami prednosti pred lansko državno prvakinjo v gorskem teku, Gorenjko Tino Klinar.

Lucija je bila v cilju zelo skromna: “Nisem imela visokih pričakovanj. Potem ko sem se po startu prebila na čelo kolone, sem le tekla svoj ritem in si želela, da bi ga zadržala do konca. Zavedam se, da ob družinskih obveznostih treniram veliko manj. Dvakrat sem imela nekaj težav z orientacijo, sicer pa mi je tek dobro uspel. Proga je zanimiva in mi je ostala v lepem spominu. Če bo le mogoče, se bom udeležila tudi naslednjega teka treh vrhov.”

Tretje mesto je osvojila še nekoliko utrujena sveža ženska rekorderka slovenske planinske poti Katja Kegl Vencelj iz Radencev, ki je prišla v cilj po treh urah in 24 minutah. Omeniti velja, da je Katja zrušila poletni rekord 617-kilometrske slovenske planinske poti, ki ga je tedaj po 11 dnevih in 23 urah postavila Vipavka Anja Klančnik. Nov rekord je bistveno boljši - 8 dni in 23 ur.

Z izjemo peščice aktivnih gorskih tekačev v ospredju je bil za preostale tek predvsem boj s samim seboj, za nekatere pa tudi užitek v naravi, kjer je razgled segal od zasneženih Alp do morja. Zelo strm, razgiban in oster kamnit teren je sicer terjal veliko napora, nekaj bolečih padcev in 25 odstopov.

Domači gorsko-tekaški zanesenjak Miha Repič, Javni zavod za šport Nova Gorica, Kajak klub Soške elektrarne in ŠD Mark so ob pomoči 80 prostovoljcev prireditev v lepem vremenu izpeljali brezhibno. Nagajal jim je le nevarno visok vodostaj Soče, zaradi katerega je odpadel prevoz tekmovalcev čez Sočo z rafti.

Na lažjo, a še vedno kar zahtevno 12-kilometrsko progo na vrh Škabrijela in nazaj, na kateri je bilo treba premagati po 650 višinskih metrov vzponov in spustov, se je odpravilo 121 rekreativcev. Preizkušnjo so zaznamovali tekači iz Vipavske doline. Pri moških je po uri in šestih minutah zmagal Elis Filipič, med dekleti pa je bila z uro in 11 minutami najhitrejša Ana Čufer.

Sezona primorskih rekreativnih tekov se bo nadaljevala že v soboto v Sežani, kjer se bo ob 11. uri začel Tekaški pozdrav jeseni na Krasu.


Najbolj brano