Zadeva TTI spet na začetku

Je Luki Koper nastala škoda, ko je uprava Roberta Časarja leta 2009 s soglasjem nadzornega sveta izpeljala nakup desetodstotnega deleža v slovaški družbi TTI za 25,8 milijona evrov? S tem vprašanjem se bo koprsko sodišče jutri ukvarjalo v ponovnem odločanju o visokem odškodninskem zahtevku Luke do nekdanje uprave in nadzornikov podjetja.

Koprsko sodišče se bo v ponovljenem odločanju o visokem 
odškodninskem zahtevku Luke do nekdanjih nadzornikov ukvarjalo z vprašanjem, ali je Luki nastala škoda, ko je tedanja 
uprava s soglasjem nadzornikov kupila delež v TTI.   Foto: Tomaž Primožič/FPA
Koprsko sodišče se bo v ponovljenem odločanju o visokem odškodninskem zahtevku Luke do nekdanjih nadzornikov ukvarjalo z vprašanjem, ali je Luki nastala škoda, ko je tedanja uprava s soglasjem nadzornikov kupila delež v TTI.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Luka Koper zaradi tega posla od nekdanje uprave (Roberta Časarja, Alda in Marjana Babiča in Borisa Marzija) ter nadzornikov (Marjan Bezjaka, Orjana Bana, Borisa Bradača, Olge Franca, Metoda Mezka, Nebojše Topiča, Marka Valentinčiča in Bojana Zadela) terja 19,8 milijona evrov odškodnine. Za toliko naj bi preplačali delež v slovaškem podjetju Trade Trans Invest (TTI).

Sodišče se s tem zahtevnim odškodninskim zahtevkom ukvarja sedem let. Že pred časom ga je razdružilo. Tožbo proti upravi je dalo v mirovanje, dokler se proti Časarju ne konča kazenski postopek v tej zadevi. V odškodninskem postopku Luke proti osmim nadzornikom pa je na prvi stopnji odločilo, da nadzorniki niso ravnali neskrbno in niso povzročili škode, ter je zahtevek zavrnilo. A je Luki Koper, ki jo zastopata odvetniški družbi Čeferin in Senica, uspelo s pritožbo na višjem sodišču, ki je sodbo prvostopenjskega sodišča razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Višje sodišče je v sodbi zapisalo, da so vsi nadzorniki ravnali nedopustno, predvsem niso dovolj preverili sinergij, ki naj bi jih Luki prinesel nakup deleža v slovaškem holdingu TTI. V napotilu za ponovljeno sojenje pa je višje sodišče prvostopenjsko napotilo, naj razišče, ali je Luki zaradi neskrbnega ravnanja nadzornikov sploh nastala kakšna škoda.

Spomnimo, nadzorni svet je posel potrdil na podlagi cenitve, ki jo je za Luko izdelal Deloitte, in toženi nadzorniki so trdili, da niso mogli dvomiti v cenitev mednarodne revizijske hiše.

A višje sodišče je v sodbi med drugim opazilo, da je Deloitte cenitev izdelal na podlagi nepreverjenih podatkov o načrtovani rasti pretovora, ki jih je dobil iz Luke, ter da je izdelalo cenitev vrednosti celotnega holdinga TTI, ne pa desetodstotnega deleža, ki ga je Luka takrat kupovala.

Za jutri je na koprskem sodišču razpisana prva obravnava v ponovljenem odločanju.


Najbolj brano