Tomaž Vencelj: Občino krajanom

Vsestranski društveni in kulturni zanesenjak Tomaž Vencelj je z Listo KS skozi dva mandata v svetu občine in kot predsednik največje krajevne skupnosti mesto Idrija spoznal, da je podcenjena vloga KS in krajanov cokla občine.

Tomaž Vencelj Foto: Saša Dragoš
Tomaž Vencelj Foto: Saša Dragoš

Zato namerava kot župan obrniti smer delovanja občine od spodaj navzgor.

“Pričakovanje, da bi krajane ali vsaj KS že v prvem letu pritegnili v soodločanje o proračunu občine, ni realno. V naslednjih letih pač. Občino želim reorganizirati tako, da bo pri krajevnih zadevah vzpostavljeno sodelovanje od krajanov do izvedbe projektov,” poudarja Vencelj.

Zato vidi dve možnosti: ali vrnitev pravnega statusa KS, ki bodo same razpolagale z delom proračuna, ali participativni proračun, v katerem bodo občani del sredstev porabili za vitalne potrebe.

Namesto ohlapnega bo oblikoval realni proračun in se odrekel nepotrebnim evropskim projektom s sofinanciranjem občine. Prihranke bo vlagal v obnovo cest, komunalno ureditev podeželja in v društvene dejavnosti.

“Gospodarsko razviti Idriji primanjkuje malega in srednje velikega gospodarstva. Zato bom odprl razpravo o gospodarstvu, s poudarki na obrti, storitvenih dejavnostih, kmetijstvu in turizmu,” obljublja Vencelj.

Sprotno prilagajanje prostorskega načrta potrebam, razširitev pomoči za daljše bivanje starejših doma, alternativne skupnosti zanje, so še del njegovega programa.


Najbolj brano