Težko z Lovćenom, še težja bo z Olimpijo

Sredin obračun šestega kroga lige ABA 2 med domačo Sixt Primorsko in Lovčenom iz Cetinja je bil napet do konca, vendar pa za koprske košarkarje danes prihaja še dodaten preizkus razmerij moči v domači košarki. Ob 18.45 se bodo v ljubljanskih Stožicah pomerili z Olimpijo.

Jan Kosi (z žogo) med eno lanskih tekem z Olimpijo. Kako bo 
tokrat? Foto: Zdravko Primožič/FPA
Jan Kosi (z žogo) med eno lanskih tekem z Olimpijo. Kako bo tokrat? Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Če je po uvodnih petih minutah dvoboja lige ABA 2 z Lovćenom ob vodstvu Primorske z 11:0 vse kazalo na to, da bo šlo za igro tigrov in miši, je nadaljevanje prineslo drugačno zgodbo.

V končnici skoraj zapravili zmago

Izbranci Jurice Golemca nikakor niso mogli povezati daljšega obdobja zbrane igre, kar je bila voda na mlin gostov iz Črne gore. Ti so v 14. minuti povedli za sedem točk in potrdili, da ne gre za naivno ekipo. Končnica prvega polčasa je minila ob seriji točk domače naveze Žan Mark Šiško - Lance Harris, v tretji četrtini pa je nekaj uspešnih akcij prikazal Jan Kosi, ki je ob odsotnosti obolelega Marijana Čakaruna priskočil na pomoč centrski liniji. Ko sta razigrana Ivan Marinković in Harris dobre štiri minute pred koncem dvoboja Koprčanom prinesla zajetnih enajst točk naskoka, je večina gledalcev že začela razmišljati o tem, kje bo preživela noč čarovnic. A je potem v zaključku tekme vse kazalo, kot bi Črnogorcem na pomoč priskočile tudi coprnice.

Sixt Primorska : Lovčen 1947 Cetinje 77:74

Dvorana Bonifika, gledalcev 550 sodniki: Savović (Črna Gora), Nikšić (Bosna in Hercegovina), Krstevski (Makedonija); četrtine - 15:12, 24:20, 21:21, 17:21. Sixt Primorska: Šiško 10 (4:4), Hodžić 5, Harris 20, Jagodić Kuridža 12 (4:3), Kosi 4 (3:2), Marinković 19 (1:1), Vončina 5 (4:2), Vujasinović 2. Trener: Jurica Golemac. Lovćen 1947 Cetinje: Pilčević 9, A. Popović 10, Vrbica 4, Lopičić 4, Lelić 10 (5:5), M. Popović 9 (2:2), Đukanović 14 (4:4), Todorović 14. Trener: Miodrag Kadija.

Prebujeni Aleksa Popović je dosegel osem zaporednih točk, devet sekund pred koncem pa je Đorđe Lelić s trojko vodstvo domačih znižal na 75:74. V zadnjih dveh koprskih napadih je bil Luka Vončina polovično uspešen s črte prostih metov in s tem ponudil Lovćenu priložnost za zmago ali vsaj podaljšek. Toda Črnogorci so se dvakrat zapletli in parket zapustili sklonjenih glav. “Po hudem boju smo si zasluženo priborili zmago proti kakovostni ekipi Lovćena, ki premore izkušene košarkarje ter trenerja. Obračun sta odločili žoga ali dve,” je pojasnil Jan Kosi.

Kje sta Olimpija in Primorska

Olimpija in Primorska se bosta pozno popoldne ob 18.45 pomerili v tekmi 4. kroga prve SKL. Obe moštvi veljata za favorita za naslov državnega prvaka, pri čemer Primorska v letošnjem prvenstvu (DP) in regionalni ligi pozna le en poraz. A to še ne pomeni, da je drevi favorit, čeprav gre Olimpiji trenutno precej slabše. Vendar je treba poudariti, da Ljubljančani igrajo v treh tekmovanjih - ob ligi ABA 1 in DP še v fibini ligi prvakov, kjer se jim je končno nasmehnilo tudi nekaj sreče in so v gosteh premagali belgijski Oostende s 79:73. Odigrali so že 14 tekem, vendar so le petkrat zmagali, dvakrat v DP. V Belgiji je blestel branilec Jan Špan (23 točk), ki smo ga pred leti v Portorožu gledali tudi v dresu Splošne plovbe. Je eden stebrov igre zmajev, posebej v DP, kjer v povprečju na tekmo dosega 19 točk. Koprčani so se z Olimpijo že pomerili v uvodu sezone in jih premagali v superpokalu z 83:71. “Praktično nas do tekme v Ljubljani čaka le videoanaliza tekmecev. Na tekmece se pripravljamo kot na vse ostale,” pravi trener Primorske Jurica Golemac. Nekaj podobnega bi gotovo povedal tudi trener Olimpije Zoran Martić, ki se je z zmago v Belgiji vsaj malo otresel pritiska, ki ga v Olimpiji nikoli ni manjkalo.


Najbolj brano