Stanko Markovčič: Zavzeto in ponosno

Stanko Markovčič je, čeprav je že v pokoju, v postojnsko politično življenje ponovno aktivno vpet v zadnjem mandatu, odkar opravlja funkcijo podžupana.

Stanko Markovčič Foto: Veronika Rupnik Ženko
Stanko Markovčič Foto: Veronika Rupnik Ženko

V tem času je med drugim uspešno vodil prenos lastništva delnic Postojnske jame iz likvidiranega hčerinskega podjetja na občino. Za župansko kandidaturo se je odločil, ker glede na dolgoletno vpetost v gospodarsko in družbeno življenje občine to dobro pozna, kot župan pa bi izkoristil vsa svoja strokovna znanja in izkušnje s področja ekonomije in prava.

Kot izhaja iz njegovega programa, bi si prednostno prizadeval za razvoj trajnostnega turizma, za razvoj Postojne kot središča nacionalnega pomena, zmanjševanje onesnaževanja okolja in dvig kakovosti bivanja z večjim poudarkom na kulturi, športu, programu za mlade in starejše ter komunalni infrastrukturi.

Na gospodarskem področju med drugim obljublja razvoj večje industrijske cone. Zavzemal bi se za “prodorno urejanje odprtih zadev z državo pri postopnem zapiranju vojaškega vadišča in varovanje vodnih virov ter pitne vode”.

Napoveduje tudi racionalizacijo in bolj učinkovito porabo javnega denarja. Uresničil bi že dogovorjene naložbe. Med njegovimi prednostnimi področji sta tudi ekologija in socialno varstvo. Funkcijo župana bi sicer opravljal nepoklicno in imenoval dva podžupana, od katerih bi bil eden poklicni.


Najbolj brano