Hiša barv in domačnosti

Galerija Lična hiša v Ajdovščini je z odprtjem razstave akademskega slikarja Borisa Zaplatila vstopila v novo sezono in obeležila 15. obletnico delovanja. V tem času je postala prepoznavna v Ajdovščini in širše. Je mesto srečevanj, kraj, kjer lahko človek ustvarja, se uči, si napase oči ali kupi nekaj lepega.

 David Ličen in Polona Kunaver Ličen z umetniki in umetnostjo 
praznujeta  15-letnico Lične hiše.  Foto: Alenka Tratnik
David Ličen in Polona Kunaver Ličen z umetniki in umetnostjo praznujeta 15-letnico Lične hiše.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Umetniško društvo Lična hiša in gostitelja v Lični hiši, samostojna kulturna delavca David Ličen in Polona Kunaver Ličen, sta se pred 15 leti odločila za pogumen korak. V Ajdovščini sta odprla galerijo, ki je tudi njun delovni kotiček in prostor druženja ter izmenjave idej in izkušenj. “Ko sva odpirala Lično hišo, sva bila velika optimista. Imela sva energijo in pogum. Bila sva šele na začetku poti, ravno po študiju, brez redne zaposlitve, in nisva vedela, s čim se bova preživljala,” je ob obletnici dejal David Ličen. “Imela pa sva podporo domačih ter jasne cilje in vizije. Želela sva imeti prostor, kjer bova lahko ustvarjala, saj sva nenazadnje oba samostojna kulturna delavca, ki morava od svojega dela preživeti. Hkrati sva želela urediti razstavni prostor za druge ustvarjalce in ponuditi delavnice, tečaje in izobraževanja za različne skupine uporabnikov.”

Že takoj sta se odločila, da bosta občinstvo vzgajala za lepo. “Lahko rečeva, da nama uspeva, da se kultura lepega povečuje in prihaja v ospredje,” je dodal Ličen.

Njuna galerija je doslej gostila več kot sto samostojnih in skupinskih razstav. V Lični hiši so se predstavili mnogi že uveljavljeni avtorji, domači in tuji, vrata pa so odprta tudi mladim, ki šele stopajo na umetniško pot. “Dobro veva, kako težko se je danes mladim umetnikom uveljaviti. Razstava v naši galeriji je lahko izhodišče za začetek,” pravi David Ličen.

Uvod v 15. sezono je pripadel akademskemu slikarju iz Ljubljane Borisu Zaplatilu, odprtje razstave so pospremili tudi s predstavitvijo avtorjeve likovne monografije Umetnik in galerist, ki postavlja v ospredje njegovo 25-letno sodelovanje z galerijo Žula.

Praznovanje so z glasbenim programom obogatili Lado Jakša, Polona Kunaver Ličen in Jon Ličen, večer je povezovala Ivana Slamič.


Najbolj brano