Pri mladoletnih dijakih doma našli kokain, ekstazi in konopljo

Novogoriški kriminalisti in policisti so imeli v torek nevsakdanjo nalogo. Hišne preiskave so namreč opravili pri mladoletnikih, ki so jih sumili, da pred izobraževalnimi ustanovami v Novi Gorici, Šempetru pri Gorici in Ajdovščini preprodajajo različne vrste prepovedanih drog. Niso se motili, saj so v šestih hišnih preiskavah našli kokain, ekstazi in dva kilograma konoplje.

Poleg drog so policisti  pri dijakih doma zasegli tudi gotovino. Foto: PU Nova Gorica
Poleg drog so policisti pri dijakih doma zasegli tudi gotovino. Foto: PU Nova Gorica

SEVERNA PRIMORSKA > Novogoriški kriminalisti so v zadnjem obdobju v okolici ene od šolskih ustanov na Goriškem zaznali problematiko, ko so mlajše osebe svojim vrstnikom ponujale prepovedano drogo. Nato so zavihali rokave in na podlagi zbranih obvestil ter drugih ugotovitev na novogoriškem okrožnem sodišču dobili odredbo za hišne preiskave.

Te so v torek opravili pri petih mladoletnih dijakih in enemu polnoletnemu dijaku. Osumljence so obiskali v šestih različnih občinah na Goriškem, in sicer v Brdih, Tolminu, Kanalu, Novi Gorici, Bovcu in Ajdovščini, kjer imajo stalna bivališča. Osumljeni dijaki naj bi drogo razpečevali v bližinah šol v Novi Gorici, Šempetru pri Gorici in Ajdovščini.

Novogoriški kriminalisti in policisti so med hišnimi preiskavami pri osumljencih našli več prepovedanih drog. Skupno so zasegli manjšo količino kokaina, 126 tablet ekstazija (MDMA), približno dva kilograma konoplje ter druge pripomočke, ki so jih osumljeni uporabljali pri izvrševanju kaznivih dejanj, povezanih s prodajo prepovedanih drog. Zasežene prepovedane snovi so policisti poslali na nadaljnjo analizo. Poleg drog so policisti zasegli tudi gotovino.

Na novogoriški policijski upravi so potrdili, da je šesterica utemeljeno osumljena skupno 12 kaznivih dejanj zlorabe prepovedanih drog. Sumijo jih, da so krivi za osem kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter za štiri kazniva dejanja omogočanja uživanja prepovedanih drog. Zoper njih so policisti podali kazenska ovadbo na novogoriško tožilstvo, ki je tudi usmerjalo postopek.

Policisti so med preiskavo sodelovali tudi s pristojnimi centri za socialno delo in šolskimi ustanovami, o dogodkih, v katere so bili vpleteni tudi mladoletniki, so seznanili njihove starše. Dijaki bodo za svoje početje kazensko odgovorni, postopek zoper mladoletne bo na sodišču zaprt za javnost.


Najbolj brano