Domačina branita naslov

Danes ob 15.15 se bo v središču mesta začel 12. reli Idrija, ki bo jutri okoli 16. ure po sedmih hitrostnih preizkušnjah dal novega državnega prvaka. Pred zadnjo dirko sezone vodi domača posadka Rok Turk-Blanka Kacin. Primorci si obetajo še nekaj odličij v nižjih kategorijah.

S takšnim avtomobilom bosta Rok Turk in Blanka Kacin doma 
branila vodstvo v absolutnem seštevku DP. Foto: Igor Mušič
S takšnim avtomobilom bosta Rok Turk in Blanka Kacin doma branila vodstvo v absolutnem seštevku DP. Foto: Igor Mušič

IDRIJA > Tradicionalna zadnja postaja sezone slovenskega prvenstva v reliju bo letos precej drugačna kot lani. Za to je najprej poskrbelo vreme, ki bo mokro že danes, jutri pa se obetajo še izdatnejše padavine, kar bo od dirkačev terjalo veliko zbranosti. Napak in nepredvidljivih razpletov bo zelo verjetno več kot lani. Gledalci bodo v takšnih razmerah še bolj kot sicer morali poskrbeti za svojo varnost pred nepričakovanimi izleti avtomobilov z zavitih idrijskih cest.

Uvod enak kot lani

Današnji popoldanski uvod bo enak kot lani - s hitrostnima preizkušnjama po idrijskih ulicah in bližnji okolici. Druga preizkušnja se bo tam začela ob 17.05. Jutrišnji program bo nekoliko drugačen. Čekovnik bo tokrat sameval. Dirkači bodo tri gorske preizkušnje opravili v okolici Dol nad Idrijo (ob 9.40, 12.15 in 14.55). V nedeljskem programu sicer ostaja zelo hitra preizkušnja po planoti v okolici Zadloga (ob 10.20 in 12.55). Slednja je zaradi lahkega dostopa (parkiranje v okolici Črnega Vrha nad Idrijo) in zaradi dovolj velikih ravnic za opazovanje dogajanja ob cesti najbolj udobna za gledalce.

Idrijčani si gotovo želijo, da bi za absolutnega prvaka še drugič zapored okronali domačina.

Idrijčani si gotovo želijo, da bi za absolutnega prvaka jutri ob 16. uri na Mestnem trgu še drugič zapored okronali domačina, posadko Rok Turk-Blanka Kacin s peugeotom 208 R5. Turk trenutno vodi s 127 točkami, nevarna pa mu je italijanska posadka v slovenskem prvenstvu, ki ima tudi konkurenčen avtomobil. To sta Claudio de Cecco in Jean Campeis s hyundajem i 20 R5 in 109 točkami. Idrijčana morata biti najmanj šesta, če želita - tako kot lani - spet dvigniti največji pokal. Domačo konkurenco v najzmogljivejšem razredu R5 bosta tokrat okrepila Mariborčana Tomaž Kaučič in Matjaž Korošak, ki pa v skupnem seštevku nista nevarna.

Izredno zanimiv za domačine bo še dvoboj za odličja v diviziji 2 - v najbolj zmogljivem razredu vozil s pogonom na en kolesni par. Aleks Humar in Jaka Cevc s peugeotom 208 R 2 namreč na cestah, ki jih poznata kot svoj žep, z drugega mesta še lahko napadeta vodilno dvojico Tim Novak-Uroš Ocvirk, ki vozi opel adam R2. Njuna prednost je le 12 točk, zmaga pa jih prinaša 25. Humar mora najprej biti boljši od Gorenjca Novaka, slednji pa idrijskih ovinkov ne sme končati med trojico najboljših v kategoriji. Konkurenco bo tokrat z zmogljivejšim avtomobilom od prejšnjega peugeota - s toyoto GT 86 R 3 - zaostrila postojnska posadka Grega Premrl-Vili Ošlaj. Lanskima prvakoma divizije 2 letos sicer ni šlo vse po načrtih (pred Idrijo sta šesta), a bosta z dobrim zadnjim dosežkom skušala popraviti celoletni izkupiček.

Že pred današnjo dirko je znano, da se bodo Primorci veselili skupne zmage v najnižji diviziji 1. Dovolj točk že ima posadka AK Ajdovščina Martin Štucin-Gregor Maver s škodo felicio. V diviziji vozil z velikimi klasičnimi motorji (divizija 3) je prvak posadka Aleš Zrinski-Rok Vidmar iz AK Plamtex sport iz Mengša. Drugo mesto z renaultovim cliom brani posadka z okolice Godoviča - Miran in Martin Mlinar. V pokalu yugo pred zadnjo dirko vodi član AK Ajdovščina Tine Koren.


Najbolj brano