Dvorana je ne samo lepa, temveč tudi polna življenja

29. novembra 1978 so v Kobjeglavi položili temeljni kamen za Dom Južnoprimorskega odreda. Ko so ga v nekaj letih zgradili, je postal središče vaškega življenja, dvorana za plese, balinanje in prireditve domačega društva in vaške skupnosti. Zdaj je, dva meseca pred jubilejem, dočakal temeljito prenovo in svežo, sodobno notranjost.

 Foto: Ana Rojc
Foto: Ana Rojc

KOBJEGLAVA > “Kobjeglavci in Tupelčani smo zares lahko ponosni sami nase! Danes ponovno odpiramo naš kulturni dom, ki je bil zgrajen pred več kot 36 leti in ki so ga prostovoljno, s samoprispevkom, zgradili domačini obeh vasi. V vsem tem času so v večnamenski dvorani priredili različne dogodke vaškega, občinskega in tudi medobčinskega pomena, saj je naš dom eden največjih na Primorskem,” je ob sobotnem odprtju prenovljenega doma zbrane nagovoril predsednik Vaške skupnosti Kobjeglava - Tupelč Urban Grmek Masič.

Mnoge generacije srednjih let od blizu in daleč se doma spominjajo po koncertih in plesih, enkrat se je iz Dutovelj vanj preselil tudi Praznik terana in pršuta, najmočnejši pečat pa so mu dali članice in člani domačega balinarskega kluba Hrast, v zadnjih letih pa tudi društva Kraški slavček.

Obnovili skoraj vse domove

Komenska občina je v zadnjih letih precej vlagala tudi v obnove domov po drugih vaseh. V Kodretih so obnovili tlak in asfaltirali dostopno cesto, v Kobdilju streho, v Hruševici strop in omet, v Tomačevici ga bodo na novo prepleskali, na Ivanjem gradu so ga legalizirali in pravkar podpisali pogodbo za obnovo strehe, v Škrbini so uredili dodatni prostor, sanitarije in dostop, v Svetem prenavljajo talne obloge, omet ter urejajo kuhinjo, hodnik in dvorišče, v Štanjelu so obnovili tlak in oder ... “Iz proračuna smo začasno nekoliko zmanjšali dotacije društvom in več vložili v obnovo domov, da bodo lahko res služili ljudem,” pravi Valter Ščuka.

Da dom živi, skrbijo vaščani

“Da je dom to, kar je in kar mora biti, smo zaslužni predvsem sami, vaščanke in vaščani, ki zanj že leta skrbimo, ga urejamo in navsezadnje poskrbimo, da se v dvorani vedno nekaj dogaja,” je Grmek Masič poudaril bistvo vaškega doma in se zahvalil sovaščanom, društvom in dosedanjim vaškim odborom ter občini. “Občina nam je v zadnjih sedmih letih, ko smo dvorano tako rekoč dobili nazaj in jo začeli znova uporabljati, prisluhnila, da smo kulturni dom lahko dodobra prenovili,” je še dejal.

Največja dvorana v občini

Tako so že v prejšnjem mandatu na največji dvorani v občini prenovili streho in sanitarije v dvorani, zamenjali kurilne peči in dotrajane luči, v tem mandatnem obdobju pa še namestili nove zavese, postavili ploščice, obnovili garderobni prostor ter notranje in zunanje omete, je naštel Valter Ščuka, ki opravlja funkcijo komenskega župana. Za vse skupaj je občina iz letošnjega proračuna odštela 30.000 evrov.

Vaščani pa tudi v prihodnje ne bodo mirovali: “Dela ne bo nikoli zmanjkalo. Zato pa tudi ne kobjeglavsko-tupelske vneme in trme, da bo naš dom še najprej tak, kot si tudi zasluži biti,” je zagotdovil Grmek Masič.

V kulturnem programu so sodelovali: kvartet trobil Pihalnega orkestra Komen, domačinka Ana Rojc, dramska skupina KRD Brce iz Gabrovice pri Komnu in njihov novi režiser Andrej Zalesjak ter povezovalka prireditve Vesna Grmek.

Da se za prihodnost doma ni bati, pa je dokazala vaška mladina, ki je na športnem igrišču ob njem pod okriljem društva Kraški slavček pripravila še glasbeni koncert Mihofest 2018 (saj je zavetnik vasi sv. Mihael) z ansamblom Nebojsega.


Najbolj brano