Roglič po nov mejnik

Vrhunec svetovnih prvenstev v kolesarstvu je zaključna cestna dirka elitne kategorije. Tako bo tudi jutri v Innsbrucku, ko bo imela Slovenija kot vse velike kolesarske nacije osem predstavnikov v karavani. Glavni adut pa je seveda Primož Roglič.

Slovenski kolesarji so pred jutrišnjo cestno dirko elitne kategorije 
na svetovnem prvenstvu dobro razpoloženi.  Foto: Kolesarska zveza Slovenije
Slovenski kolesarji so pred jutrišnjo cestno dirko elitne kategorije na svetovnem prvenstvu dobro razpoloženi.  Foto: Kolesarska zveza Slovenije

INNSBRUCK > Slovenska izbrana vrsta je torej prvič v položaju, ko ji med dirko ne bo treba zgolj slediti manevrom kolesarskih velesil, pač pa bi lahko tudi dejavno krojila razplet. Na zavoljo višinske razlike in gorate konfiguracije proge najzahtevnejšem svetovnem prvenstvu (SP) v zadnjih dveh desetletjih, bo to še toliko bolj pomembno. Praktično ni možnosti, da bi kakšen kolesar po zgledu Petra Sagana ponovil Slovakove podvige v zadnjih treh letih, ko je tudi brez občutne moštvene podpore ugnal vso konkurenco na skoraj 260 kilometrov dolgi preizkušnji.

Zmagovalca gre v vsakem primeru iskati med številčno najbolj zastopanimi kolesarskimi nacijami. Pod drobnogledom bo predvsem Francoz Julianne Alaphilippe, ki je vztrajen in poskočen v klancih, a tudi hiter v ciljnih zaključkih. Britanci po zmagah na vseh treh velikih etapnih dirkah vidijo priložnost za kolesarski Grand slam. Čeprav ni Chrisa Frooma in Gerrainta Thomasa, ki bi imela na jutrišnji dirki dobre argumente, bosta aduta dvojčka Simon in Adam Yates. Močni so Nizozemci. Španci nimajo tako zvenečih imen, a prekaljenega Alejandra Valverdeja ne gre podcenjevati.

Pogačar sedmi med mlajšimi člani

Na cestni dirki mlajših članov se je razpletla v zadnjem vzponu pred ciljem, ko je ušla trojica, med katero je bil tudi novi svetovni prvak, Švicar Marc Hirschi, ki je letos že osvojil evropsko zlato v kategoriji do 23 let. Tadej Pogačar je z zaostankom 47 sekund osvojil sedmo mesto.

V navidez slabšem položaju so Italijani. Fabio Aru je zaradi slabe forme odpovedal nastop, potencialni prvi adut Vincenzo Nibali, ki jo je skupil na Touru, pa se prav tako le počasi pobira. V bistveno boljšem izhodišču je Slovenija. Z izjemo Luke Pibernika sicer nihče od osmerice ni nabiral kilometrine na Vuelti, a naj bi bili zelo dobro pripravljeni za svoje vloge. Jan Tratnik bo z Grego Boletom in Domnom Novakom dejaven v prvem delu dirke, že pred strmim klancem, ki se bo končal osem kilometrov pred ciljem, bi glavno vlogo utegnila prevzeti lokomotiva v podobi Mateja Mohoriča. Ko bo šlo navkreber, pa bi lahko v ospredju vrtel pedala Simon Špilak. Jan Polanc bi utegnil biti adut za kakšen pobeg.

“Vse reprezentance imamo razdelane scenarije, ki pa jih dirka s svojo dinamiko običajno zasuče v drugo smer. Ne smemo se preveč obremenjevati, pomembno je, da si zaupamo in vsak izpolni svoj del naloge. Zadnji vzpon je res strm, a kaj lahko se zgodi, da se bodo razlike naredile prej ali potem,” je povedal Primož Roglič, od katerega na njegovem šele drugem nastopu na cestni dirki SP slovenski navijači pričakujejo vrhunsko uvrstitev. Zadnjič se je med deseterico zavihtel Borut Božič, ki je leta 2011 osvojil sedmo mesto. Idrijčan je v Innsbrucku med pomočniki selektorja Andreja Hauptmana, edinega slovenskega nosilca odličja na cestni dirki.

Pri dekletih je še nimamo in je tudi danes ne moremo pričakovati. Morda pa bi lahko Polona Batagelj izboljšala 33. mesto izpred dveh let. “Dirka bo zelo zahtevna in dolga, zato bo treba tekmovati preudarno. Razplet bodo v vsakem primeru krojile Nizozemke,” je povedala Ajdovka, ki je na zadnjih dirkah pokazala spodbudno formo.


Najbolj brano