Cilj je prvo mesto

Včeraj se je za veliko večino klubov začela druga sezona drugega razreda regionalne košarkarske lige ABA. Danes bo 1. krog zaokrožen s tekmo med Sixt Primorsko in Nikšićem, ki bo v dvorani Bonifika ob 20. uri.

Primorska je sezono odprla z zmago nad Olimpijo v superpokalu. Foto: KK Sixt Primorska/Jurij Kodrun
Primorska je sezono odprla z zmago nad Olimpijo v superpokalu. Foto: KK Sixt Primorska/Jurij Kodrun

KOPER > Med elito regionalnega tekmovanja letos slovenske barve zastopata Olimpija in Krka, medtem ko so v drugi diviziji tri slovenske ekipe - lanska udeleženca Rogaška in finalist Sixt Primorska ter ekipa Helios Suns, ki si je nastop pridobila s posebnim povabilom, saj 12-članske lige niso mogli zapolniti v skladu s pravilnikom, ki predvideva po dve ekipi iz vsake države. Hrvaška in Makedonija sta namreč prijavili le po eno moštvo, zato je vodstvo lige ob Domžalah povabilo še srbski Vršac.

Včeraj so odigrali pet tekem 1. kroga lige ABA 2, drevi bo v Kopru na vrsti še zadnja. Za Sixt Primorsko bo to prva uradna prvenstvena tekma, ko v Bonifiko prihaja novinec v tekmovanju, Sutjeska iz Nikšića.

Udeleženci lige ABA 2

Slovenijo zastopajo Sixt Primorska, Rogaška, Helios Suns, Hrvaško Split, BiH Zrinjski Mostar in Spars Sarajevo (zamenjal je Bosno), Srbijo ob povabljencu Vršcu še lanska udeleženca Dynamic Beograd in Borac Čačak, Črno goro Lovčen Cetinje in Sutjeska Nikšić (zamenjal je Teodo Tivat), Makedonijo pa MZT Skopje, ki je zamenjal klub z Ohrida.

Koprska ekipa tekmovanje, ki ji je spomladi pustilo grenak priokus, začenja po zmagi v superpokalu. V lanski sezoni jih je ena tekma ločila od uvrstitve v elitni razred. V finalu tekmovanja jih je premagala Krka in v Kopru so nato razočarani nad razpletom razmišljali, da v tem tekmovanju v novi sezoni ne bi igrali. A ker ni bilo možnosti za igranje v fibinem evropskem pokalu, so se odločili, da bodo tudi v novi sezoni skozi naporna potovanja in gostovanja po bivši Jugoslaviji skušali dobiti vozovnico v ligo ABA 1.

Črnogorci so že igrali med jadransko elito v sezoni 2015/16, končali na predzadnjem mestu in izpadli. V državnem prvenstvu je Sutjeska prejšnjo sezono zasedla tretje mesto in si zagotovila mesto v drugi ligi ABA. Nikšićani so leta 2013 uspeli s pokalnega trona vreči absolutnega vladarja domače košarkarske scene podgoriško Budućnost, ki se je letos prebila v košarkarsko evroligo.

Sutjeska je temeljito prevetrila svoje vrste. Prišlo je osem novih igralcev, trije med njimi so v minuli sezoni igrali za MZT Skopje, eden je branil barve Mornarja, dva, Draško Knežević (185 cm, 1993) in Emir Hadžibegović (204 cm, 1996), sta v minuli sezoni v Kopru že gostovala v dresu Bosne in Teodoa.

“Sutjeska je zelo izkušena ekipa, ki jo izredno spoštujemo. Želimo zmagati, temu primerno se tudi pripravljamo. Zagotovo premoremo potrebno kakovost. Za uspeh bo treba prikazati osredotočenost in v igro vložiti kar se da veliko energije,” pravi trener domačih Jurica Golemac.


Najbolj brano