Trpka ura resnice na Tirolskem

Če je bil lani na svetovnem prvenstvu v kronometru slovenski dan, bo šla današnja vožnja na čas Jana Tratnika hitro v pozabo. Ura resnice je bila za Idrijčana trpka, osvojil je 31. mesto. Za zmagovalcem, Avstralcem Rohanom Dennisom, je zaostal kar 5 minut in 38 sekund.

Janu Tratniku se je današnji kronometer na svetovnem prvenstvu 
povsem ponesrečil.  Foto: HEINZ-PETER BADER
Janu Tratniku se je današnji kronometer na svetovnem prvenstvu povsem ponesrečil.  Foto: HEINZ-PETER BADER

INNSBRUCK > Novi svetovni prvak je sicer debelo prekosil vse tekmece. Branilca naslova, Nizozemca Toma Dumoulina, je, denimo, ugnal za minuto in 21 sekund, aktualni evropski prvak, Belgijec Victor Campenaerts, pa je na 52,5 kilometra dolgi progi zaostal še sekundo več. Zmaga Rohana Dennisa ni nobeno presenečenje. Že v papirnatih napovedih pred kronometrom je veljal za glavnega izzivalca Dumoulina, ki je bil drugi tako na Giru kot na Touru, kjer je dobil tudi sklepno vožnjo na čas. Avstralec je na drugi strani stopnjeval formo na Vuelti. V Španiji je z zmagama v vožnjah na čas že nakazal svojo vrhunskost. Od nje je bil danes oddaljen Jan Tratnik.

Idrijčan je močno zaostal za pričakovanji, tudi lastnimi, zato je bilo razočaranje v cilju razumljivo. Da bo uvrstitev med deseterico težko dosegljiva, je dal slutiti že prvi vmesni čas. Na polovici 30-kilometrske ravnine je imel Tratnik na 32. mestu zaostanek minuto in 22 sekund. Nekoliko bolj zadržano poganjanje pedal v prvem delu dirke je bilo sicer v tekmovalnih načrtih, drugi vmesni čas na vrhu petkilometrskega klanca pa je razblinil še zadnje dvome oziroma Tratnikove upe.

“Do polovice klanca sem imel dober občutek, potem pa me je odrezalo. Noge so naenkrat postale prazne, tako rekoč sem se ustavil. Povsem me je pobralo, do cilja je nato preostal boj s samim seboj. Še sam ne znam pojasniti blokade. Morda je temu botroval daljši kronometer kot jih vozim običajno, a to ni izgovor, kot tudi ne oprema. Ostali so bili pač boljši. Upam, da je bil le slab dan, noge se niso vrtele, kot bi si želel. Škoda, ker se je to zgodilo ravno na najpomembnejši dirki sezone, ki je bila sicer nadvse uspešna,” je povedal Tratnik, ki bo prihodnje leto imel najboljšo primerjavo v vožnji na čas.

Z 28-letnikom, vrstnikom Dennisom, bosta namreč branila barve Bahrain Meride. “Veselim se sodelovanja. Dennis ima še bistveno več izkušenj, že doslej je bil v ekipi, kjer so posebno pozornost posvečali kronometru. Sam sem se šele letos sistematično lotil voženj na čas, pa še to kot svojevrstni samouk,” je povedal Tratnik, ki bo v nedeljo zavrtel pedala v cestni dirki elitne kategorije, kjer bodo slovenske oči uprte v Primoža Rogliča. Svetovno prvenstvo se jutri nadaljuje s cestno dirko mladincev, med slovenskimi izbranci Andreja Cimpriča pa je tudi Idrijčan Anže Skok.


Najbolj brano