Mlade bodo z zabave vozili “heroji”

Primorsko-notranjska regija je bila lani po številu umrlih v cestnem prometu na 10.000 prebivalcev v slovenskem vrhu in ena redkih, v kateri se je število umrlih v prometu v zadnjih letih povečalo.

O  akciji Heroji furajo v pižamah so spregovorili (z leve): Maja Rošer, 
Ana Širca, Grega Premrl in David Razboršek. Foto: Veronika Rupnik Ženko
O akciji Heroji furajo v pižamah so spregovorili (z leve): Maja Rošer, Ana Širca, Grega Premrl in David Razboršek. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Ana Širca iz regijskega stičišča nevladnih organizacij Boreo pravi, da je bila tudi negativna statistika eden od razlogov, da so se priključili vseslovenskemu projektu Heroji furajo v pižamah, ki s preventivnimi akcijami poskuša predvsem zmanjšati število voženj mladih pod vplivom alkohola in drog. “Naša ciljna skupina so mladi med 15. in 29. letom, ki so udeleženi v četrtini prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi alkohola in so v kar 96 odstotkih povzročitelji teh nesreč. Stanje je zaskrbljujoče,” pravi Maja Rošer iz zavoda Vozim.

V postojnskem mladinskem centru so za dijake zato s pomočjo različnih strokovnjakov včeraj pripravili preventivni posvet. Na sobotni zabavi Radia94 v Postojni pa bodo izvajali preventivne in ozaveščevalne aktivnosti, mladim omogočili brezplačne in varne prevoze na in z zabave s pomočjo poškodovancev v nesrečah, ki so ostali invalidi, danes pa so ambasadorji varne vožnje. Ker se mladih bolj kot številke dotaknejo osebne zgodbe, so jim ti tudi spregovorili o svojih izkušnjah. K pametni vožnji jih je vzpodbudil tudi primorski reli voznik Grega Premrl, lanski državni prvak. “V avto športu sem spoznal, kaj pomeni že sekunda nezbranosti in kako hitro se lahko zgodi nesreča,” je poudaril in mlade opozoril, naj ne dirkajo na cestah, sploh ne pod vplivom alkohola.

1,52 umrlih udeležencev v cestnem prometu na 10.000 prebivalcev je bilo lani v Primorsko-notranjski regiji, kar je največ v državi.

David Razboršek, direktor zavoda Vozim, si želi bolj organiziranih prevozov z zabav v sodelovanju z lokalnimi mladinskimi društvi, občinami in starši, ki lahko pridejo po otroke tudi v pižamah, in da bi tudi organizatorji zabav čutili odgovornost za to, kako bodo mladi z zabave prišli domov in koliko bodo popili. Opozarja tudi na pomanjkljiv nadzor nad točenjem alkohola mladoletnim in opitim, kar opažajo tudi mladi.


Najbolj brano