Mladi, pa že pokvarjeni

Jutri ob 20. uri bo sezono Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica odprla komedija Za narodov blagor. Cankarjevo klasiko o razprtijah med politiki, stebri družbe, režira Miha Golob. Glavne vloge je zaupal mladim - so odlični in zmorejo hiter ritem, pravi. Obenem pa tudi v slovenski politiki zadnje čase vidimo mlade obraze ...

 Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

NOVA GORICA > “Zdaj pripravljam našim filistrom še veliko mastnejšo jed,” je Ivan Cankar 24. novembra 1899 z Dunaja pisal bratu Karlu. “Obrcal sem vso slovensko naprednjaštvo, liberalnost, patrijotično navdušenost (fej!) in globoko ljubezen do 'preprostega' naroda (barab).”

Njegovo delo zbode tudi 119 let pozneje.

Na odru jih bo več ko ducat

V predstavi Za narodov blagor, ki jo Miha Golob režira ob dramaturški pomoči Krištofa Dovjaka in Tereze Gregorič, bodo igrali Matija Rupel, Jure Kopušar, Peter Harl, Patrizia Jurinčič Finžgar, Žiga Udir, Ana Facchini, Andrej Zalesjak, Maja Nemec, Arna Hadžialjević, Nejc Cijan Garlatti, Iztok Mlakar, Jakob Sfiligoj, Jonathan Černe in Dean Petrović. Kot lektor je sodeloval Srečko Fišer, avtor glasbe je Vasko Atanasovski, kostume je oblikovala Dajana Ljubičić, svetlobo Samo Oblokar, frizure Sonja Murgelj, masko pa Ana Lazovski.

Volitve in jubilej

“Te komedije v repertoar nisem uvrstil zaradi 100. obletnice Cankarjeve smrti, ampak ker je bil Cankar prvi avtor, ki ga je režiser predlagal, ko sva se začela pogovarjati,” je včeraj na predstavitvi pojasnil umetniški vodja Marko Bratuš. “Prepričal me je, ko je povedal, da bi dramo postavil kot burlesko. Poleg tega se Za narodov blagor lepo ujame s prihajajočimi lokalnimi volitvami in z vseslovensko mentaliteto naši-vaši.”

Direktorico Majo Jerman Bratec veseli, da se bo nacionalni teater po srečnem naključju le poklonil jubileju velikega dramatika.

Miha Golob

režiser

“Ivan Cankar je svetovni avtor. V Blagru prikazuje korupcijo, populizem in še marsikaj, s čimer imamo opravka danes.”

Odgovorni smo vsi

Komedijo na veliki oder postavlja Miha Golob, ki je pred sedmimi leti tam režiral Cankarjeve Hlapce, v Trstu pa predstavo Iv@n Cankar (Poln profil). “Mogoče je najaktualnejša Cankarjeva drama prav Za narodov blagor. Opisuje dogajanje, ki ni samo slovensko,” pravi Golob. “Cankar je svetovni avtor. V Blagru prikazuje korupcijo, populizem in še marsikaj, s čimer imamo opravka danes. V Evropi se zdi, da bo v vsaki državi vsak čas izbruhnila državljanska vojna.”

Za družbo, ki ostaja enako pokvarjena, smo odgovorni vsi, ki tiho podpiramo sistem, pravi Golob. Predstavi želi skleniti z optimizmom. Opozarja, da se rešitev nakazuje v vlogi žurnalista Ščuke, napovedovalca prevrata, sprememb. Predstavnika nepriljubljene kritične misli, ki pa je za napredek družbe nujna, bo v predstavi presenetljivo upodobila Arna Hadžialjević. Sprva se je še spraševala, kako bi vlogo upodobil moški, zatem pa je vprašanje spola odmislila in se osredotočila na bogato vsebino Ščuke, tega “prodornega opazovalca, ki iz zasede opazuje vse, jih zalezuje in si ustvari širšo sliko stanja”.

Režiser se je za zasedbo igralke v moški vlogi odločil spontano: “Pomembno ni kdo, ampak kaj govori.” Poteza je uravnotežena s Petrom Harlom v vlogi Katarine Grozd, kar “še prispeva k podobi shizofrenega sveta”. V besedilo, ki premore tako odlike komedije kakor psihološke drame, niso kaj dosti posegali, predstave pa niso obremenili niti z domislicami, ki bi po nepotrebnem krhale Cankarjevo ost.  


Najbolj brano