Očistimo Slovenijo - še zadnjič?

Geslo tretje akcije Očistimo Slovenijo, h kateri bodo v soboto pristopile tudi številne primorske občine, je “Še zadnjič”. V prvi vrsti zaradi želje, da bi Slovenija ostala čista za vedno. Tega cilja pa ne bomo dosegli le s čistilnimi akcijami, temveč predvsem z zmanjševanjem, ločenim zbiranjem in ponovno uporabo odpadkov, so prepričani v društvu Ekologi brez meja.

V akciji Očistimo Slovenijo je leta 2012 sodelovalo več kot 280.000 
prostovoljcev. Na Koprskem so med drugim očistili tudi divje 
odlagališče v globeli pod Šmarsko cesto.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
V akciji Očistimo Slovenijo je leta 2012 sodelovalo več kot 280.000 prostovoljcev. Na Koprskem so med drugim očistili tudi divje odlagališče v globeli pod Šmarsko cesto.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PRIMORSKA > Po prvi akciji Očistimo Slovenijo leta 2010 je dve leti pozneje sledila druga, rekordna, v katero je društvo Ekologi brez meja (tedaj še pod vodstvom Petre in Janeza Matosa, ki sta se nato posvetila projektu Park Istra) povezalo več kot 280.000 prostovoljcev. Kljub tako obsežni in uspešni akciji pa odnos Slovencev do okolja, kot kaže, danes ni nič boljši.

Na divjih odlagališčih za 92 olimpijskih bazenov smeti

Register divjih odlagališč trenutno beleži več kot 10.000 divjih odlagališč, na katerih po oceni društva leži za 92 olimpijskih bazenov smeti, največji delež (41 odstotkov) pa predstavljajo gradbeni odpadki.

10.000 divjih odlagališč je zabeleženih v slovenskem spletnem registru.

Sobotna tretja akcija Očistimo Slovenijo, ki sodi pod globalno pobudo Očistimo Svet 2018 (World Cleanup Day 2018), ne bo zajela le divjih odlagališč, temveč tudi sprehajalne poti, predele ob cestah, stanovanjske soseske, okolice šol in vrtcev ter tudi vode, nabrežnine in - v Istri - morje z obalo.

Prijave k sodelovanju zbirajo še danes prek območnih koordinatorjev in prek spletne strani www.ocistimo.si, kjer so na voljo kontaktne informacije in navodila.

K sodelovanju je pristopilo več kot 70 odstotkov občin, a tudi tam, kjer ne bo organiziranega dogajanja, se lahko posamezniki sami lotijo čiščenja okolice in tako obeležijo ta dan, pozivajo Ekologi brez meja.

V Istri bodo čistili tudi morje in obalo

V okviru akcije Očistimo Slovenijo bodo v Istri (poleg čiščenja drugih površin) že deveto leto izvedli tudi akcijo Čista obala z geslom Za morje brez odpadka.

Njena posebnost je, da prostovoljci ob čiščenju zbirajo tudi podatke o količinah in vrstah odpadkov. Kdor se želi pridružiti, se lahko še danes prijavi na elektronski naslov uros.robic@izvrs.si.

Poleg čiščenja se bo ponekod na Primorskem mogoče udeležiti tudi drugih aktivnosti za preprečevanje nastajanja odpadkov.

Tako bodo v Ajdovščini in Novi Gorici v soboto pripravili izmenjavo oblačil. V Tolminu bo Planinsko društvo Podbrdo na tradicionalnem srečanju planincev opozarjalo na ločeno zbiranje odpadkov in smetenje.

V občini Komen bodo prostovoljce aktivirali pri urejanju prireditvenega prostora po proslavi ob prazniku priključitve Primorske k matični domovini. V Pivki bodo na ta dan pobirali odpadke tudi osnovnošolci v sklopu delovne sobote, sodelovali bodo tudi pohodniki in kolesarji, poleg odpadkov pa bodo odstranjevali tudi invazivne rastline.

Za dolgoročni učinek

“Ni dovolj, da se vsako leto enkrat ali dvakrat čisti, pomembneje je, da s skupnimi močmi poskrbimo, da odpadkov v naravi in okolici ne bo več, hkrati pa, da čim več ljudi začne razmišljati o 'zero waste' alternativah. S tem bomo na dolgi rok poskrbeli, da bo nastalo vedno manj odpadkov in čistilne akcije kot take sploh ne bodo več potrebne,” še poudarjajo v društvu Ekologi brez meja.


Najbolj brano