Mesto bo dobilo muzej italijanske skupnosti

Že leta zapuščen stavbni skelet, ki se drži sedeža koprske Skupnosti Italijanov ob palači Gravisi-Buttorai v Ulici OF, bodo končno obnovili. V njem bo v prihodnje zaživel interaktivni virtualni muzej italijanske skupnosti.

 Foto: Nataša Hlaj
Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Ostanke nekdanje palače, uničene od požara, je Italijanska unija pred približno petnajstimi leti kupila od adventistične cerkve. Predsednik Italijanske unije Maurizio Tremul pravi, da so dobili gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo, v začetku januarja prihodnje leto pa nameravajo objaviti razpis za izbiro izvajalca. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko palača obnovljeno podobo dobila čez dve leti.

S projektom, ki so ga oblikovali v koprskem biroju Architecta, so zadovoljni. “V pritličju bomo uredili interaktivni virtualni muzej italijanske skupnosti, v prvem nadstropju pa načrtujemo pisarne,” napoveduje Tremul. Po njegovih besedah bo muzej zasnovan moderno in multimedijsko, s čimer želijo pritegniti številne obiskovalce. “Z novo vsebino, ki jo bomo vdahnili v palačo, bomo Koper obogatili z zanimivimi kulturnimi vsebinami in ovrednotili prisotnost manjšine v tukajšnjem prostoru. Prepričani smo, da bi lahko s tem oplemenitili tudi turistično ponudbo v mestu,” razmišlja Tremul.

Obnova palače sodi pod okrilje projekta Primis, ki raziskuje kulturno krajino ob meji skozi prizmo manjšin. Gre za del programa sodelovanja Interreg Italija - Slovenija, ki je financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. V Uniji so za naložbo pridobili 695.000 evrov finančne pomoči iz Evrope, v sodelovanju s Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti in državo Italijo pa so primaknili še 123.000 evrov.


Najbolj brano