Žiga Dimec začasno odšel

Slovenska košarkarska reprezentanca se od četrtka v Zrečah pripravlja na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo leta 2019 proti Latviji in Turčiji. Ob vseh težavah s sestavo ekipe je ta (začasno) ostala še brez Žige Dimca.

Žiga Dimec (desno) naj bi se v reprezentančni tabor vrnil v 
petek. Foto: STA
Žiga Dimec (desno) naj bi se v reprezentančni tabor vrnil v petek. Foto: STA

ZREČE > Reprezentanca se je zbrala minuli četrtek v Ljubljani in se odpravila v Zreče. Selektor Rado Trifunović je od prvega dne imel na voljo 12 igralcev, Vlatko Čančar, Gregor Hrovat, Anthony Randolph, Luka Rupnik in Jurij Macura pa bodo morali zaradi pravil Fiba izpustiti obe pripravljalni tekmi s Hrvaško in se bodo pripravam priključili 9. septembra. Strogih pravil se namreč držijo klubi španske lige ABC, očitno pa tudi nekateri klubi nemške prve lige. Nekatere reprezentance pa se kljub temu pripravljajo že dalj časa.

Ker je konec minulega tedna nov klub v Nemčiji našel tudi center Žiga Dimec, je do omenjenega datuma moral zapustiti priprave in na zahtevo novega delodajalca Medi Bayreutha nemudoma odpotovati v Nemčijo. Dimec, ki je minulo sezono igral za novomeško Krko, se je pretekli konec tedna priključil nemški ekipi Medi Bayreuth, za katero igra tudi Hrovat.

17. september, na obletnico evropskega naslova, je KZS razglasila za praznik slovenske košarke

Medtem se je po ostrih kritikah generalnega sekretarja KZS Raše Nesterovića in blažjih selektorja Trifunovića o neodzivnosti na klice odzval tudi Luka Dončić, ki je prek družbenih omrežij svojim reprezentančnim “bratom” zaželel veliko sreče v nadaljevanju kvalifikacij za svetovno prvenstvo, na koncu pa zapisal, da bo kmalu spet z njimi. Zapis je vsekakor spretno marketinško sestavljen in niti z besedo ne odgovarja na zadnje polemike o njegovi odsotnosti. “Zadnji tedni po mojem prihodu v Ameriko so bili neverjeten vrtiljak čustev in novih izkušenj. Težko je opisati, kako težko in z navdušenjem čakam, da stopim na igrišče v Dallasu in začnem s trdim delom za dosego ciljev. Vem, da se vsi zavedate, da zame ni večje časti kot igrati za svojo domovino. Moje misli so z vami, ki se pripravljate na kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Čeprav ne morem biti z vami, sem prepričan, da boste odlično opravili svoje delo. Eden mojih najpomembnejših dosežkov v življenju je biti del zmagovalne ekipe, ki je prva in edina prinesla zlato medaljo Sloveniji. Moj namen je biti eden vodilnih členov v naši nadaljnji borbi za tekmovanje na elitni ravni. Naslednji mesec bom žal od daleč spremljal tekme in navijal. Nadaljujte, kar smo skupaj začeli! Kmalu bom z vami ...” je zaključil zapis Dončić.

Slovenija bo 14. septembra igrala v Latviji, 17. septembra bo v Stožicah gostovala Turčija. 31 avgusta, na obletnico prve tekme na lanskem eurobasketu, se je začela prodaja vstopnic za tekmo s Turčijo in sredino prijateljsko tekmo s Hrvaško v Celju. Košarkarska zveza Slovenije je sicer 17. september, na obletnico evropskega naslova, razglasila za praznik slovenske košarke, zato bo tega dne pripravila številne akcije in prireditve.

Otroci v šolah bodo na ta dan igrali košarko, risali košarkarske motive in izdelovali artikle na temo košarke. Slovenski košarkarski klubi bodo imeli dneve odprtih vrat in druge aktivnosti za povečanje vpisa otrok v šole košarke.


Najbolj brano