Vreme poskrbelo za dobro letino

Letošnje leto je naklonjeno tudi sadjarjem v Vipavski dolini, ki so začeli v minulih dneh obirati hruške in jabolka. Obojega je v obilju. Kot pojasnjujejo poznavalci, je tudi kakovost dobra. Glavnina pridelka bo za konzum.

Najprej je na vrsti obiranje zgodnejših hrušk in jabolk. Foto: Leo Caharija
Najprej je na vrsti obiranje zgodnejših hrušk in jabolk. Foto: Leo Caharija

VIPAVSKA DOLINA > V preteklih dneh je bilo mogoče obiralce srečati tudi v nasadih hrušk in jablan v Vipavski dolini. Nam se je v objektiv pustila ujeti skupina študentk in študentov Biotehniške fakultete, ki je na praksi v hortikulturnem centru ljubljanske ustanove pri Orehovljah. “Največ imamo ravno jablan in hrušk, več je hrušk,” so povedali v centru in dodali, da sta na posestvu fakultete najbolj zastopani ti dve vrsti pečkarjev. Posestvo obsega 17 hektarjev obdelanih površin, glavnina so sadovnjaki.

Specialist za sadjarstvo pri novogoriškem kmetijskem zavodu Vasja Juretič pojasnjuje, da je zdaj na vrsti “trgatev” zgodnjih sort, pri hruškah viljamovke in tudi abate, pri jablanah pa v glavnem sorte gala. Prvi dve sta tudi najpogosteje zastopani v nasadih hrušk na Vipavskem, pri jabolku je nabor širši: gala, jonagold, idared, zlati delišes, fuji, v manjši meri granny smith.

Vreme je delalotudi za sadjarje

Juretič je še povedal, da je v spodnji Vipavski dolini, kjer je sadovnjakov več kot v zgornji, intenzivnih nasadov jablan približno 50 hektarjev, hrušk pa za petino manj.

Za oboje je bilo leto po besedah Juretiča skoraj kot nalašč, z ugodnim vremenom tako v obdobju cvetenja kot rasti. Hruške in jabolka gojijo v praviloma namakanih in z mrežo zaščitenih nasadih, zato tako suša kot toča težje oklestita pridelek. Zato bo “letina kar solidna, zelo verjetno nadpovprečna, tako količinsko kot po kvaliteti”, je za obe vrsti pečkarjev dejal svetovalec za sadjarstvo. H kakovosti pripomorejo nižje nočne temperature, ker pride do obarvanosti in več sladkorjev v plodovih. Tudi pridelovalci, s katerim se je pogovarjal, so zadovoljni.

Tudi na policah trgovskih verig

Tudi v hortikulturnem centru biotehniške fakultete so potrdili, da bo letina obilna. Pridelka očitno ni težko prodati, vsaj če so cene, kakršne postavljajo posredniki, sprejemljive za pridelovalce. Čeprav je hortikulturni center biotehniške fakultete namenjen študiju, raziskavam in praksi študentov, je tudi pridelavi. Zamišljen je kot kmetija, ki vzdržuje samo sebe.

Tam vzgojeno sadje zato fakulteta proda, v ceoti dolenjskemu podjetju Evrosad. A ni izključeno, da ne tudi tisto iz Vipavske doline pristane na policah prodajaln velikih verig. Pri podjetju Polavi logistika v Šempetru so na primer povedali, da vse v okolici kupljene hruške prodajo Mercatorju. Kolikor je znano Juretiču, gre glavnina tega sadja za konzum.


Najbolj brano