Azimut se je izkazal

V Cerknem in okolici so z lepim tekmovalnim uspehom slovenske reprezentance spravili pod streho 8. prvenstvo jugovzhodne Evrope v orientacijskem teku.

Orientacijski tekači so se soočali z raznolikimi tereni.  Foto: Bojan Tavčar
Orientacijski tekači so se soočali z raznolikimi tereni.  Foto: Bojan Tavčar

CERKNO > Od srede do nedelje je svoje znanje, iznajdljivost in telesno pripravljenost preizkusilo več kot 800 tekmovalcev iz 30 držav. Prvenstvo so popestrili tudi udeleženci z drugih celin. Med njimi je bil aktualni svetovni podprvak Novozelandec Tim Robertson, ki se sicer ni najbolje znašel na kraških vrtačastih območjih, zato pa je čas nadomestil na drugih terenih, kjer je do izraza prišla tudi telesna pripravljenost. Sicer je tekmoval zunaj konkurence, a je primerjava časov pokazala, kako blizu oziroma daleč mu pridejo tekmovalci iz jugovzhodne Evrope.

Slovenija se je tovrstnega tekmovanja udeležila četrtič. Reprezentanti so dobro izkoristili prednost domačega terena in se izkazali s tehnično podkovanostjo. V različnih kategorijah so osvojili 21 medalj, kar je več kot na vseh treh prejšnjih prvenstvih skupaj. Zelo uspešni so bili tudi reprezentanti domačega Orientacijskega kluba (OK) Azimut. Do medalj so prišli tudi Nuša Jeram, Mark Bogataj, Peter Tušar, Simon Stanonik, Teja Tušar, Nika Poljanšek, Deja Razpet, Tjaž Gantar, Lara Gantar, Iztok Hadalin, vidno vlogo pa je imel še Ambrož Rupnik. Z odličjem se je okitil tudi Natan Maj Poženel iz Planinskega društva Tolmin, sicer pa so kopico medalj Primorci osvojili tudi med veterani. Med njimi sta bila tudi Stanko Čufer in Ivo Kete z ajdovskega konca.

Sicer pa so se gostitelji iz OK Azimut izkazali tudi po organizacijski plati. Z inovativnimi tehnološkimi prijemi so poskrbeli za dobro medijsko pokritost dogodka, ki se je odvijal v samem Cerknem in na bližnjem smučišču, pa tudi na raznolikih terenih Črnega vrha nad Idrijo in Kalc. Prireditelji so s tekmovalci dobro prestali tudi vremenske nevšečnosti ob koncu tedna. Nenazadnje se je bilo treba soočiti tudi z zahtevno logistiko, ki bo izziv za morebitna prihodnja velika tekmovanja, kot so mladinsko evropsko prvenstvo ali celo svetovni pokal, s katerima se spogledujejo.

V OK Azimut so si od leta 1992, ko je bil klub uradno ustanovljen, nabrali že dovolj izkušenj in tudi tekmovalnih uspehov. Sicer pa korenine orientacijskega teka na idrijsko cerkljanskem segajo v 70. oziroma 80. leta.


Najbolj brano