Iščejo “šoferje” za razširjen mestni pešbus

Mestna občina Nova Gorica vabi vse odrasle, ki imajo zjutraj čas, da se pridružijo letošnji akciji Pešbus in postanejo spremljevalci otrok na poti v šolo. Prijave so sicer zaželene čim prej, ker je prvi september vse bliže. Vendar skrajnega roka ni.

Tako je bilo ob prvi uvedbi Pešbusa v Novi Gorici.  Foto: Mitja Marussig
Tako je bilo ob prvi uvedbi Pešbusa v Novi Gorici.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > V novem šolskem letu se v središče severne Primorske vrača akcija Pešbus, ki jo mestna občina organizira v sklopu projekta Trajnostna mobilnost za vse. Pešbus je videti tako, da se otroci odpravijo peš v šolo, kot je to bilo edino možno nekoč, vendar pa združeni v organizirane skupine in v spremstvu odraslih. Zagotovljena je torej večja varnost kot če bi naraščajniki bili sami. Pešbus “vozi” po vnaprej začrtanih poteh in vedno ob istih urah, otroci se mu lahko priključijo na več postajališčih.

“Z akcijo spodbujamo aktivno pot v šolo ter si prizadevamo za zdrav življenjski slog in samostojnost osnovnošolcev,” so zapisali v novogoriški občinski upravi. Prednosti pa so opisali tako: “Otroci uživajo v hoji s sošolci in v spremstvu odraslih. Jutranji sprehod jim pomaga, da so v šoli bolj zbrani in laže sledijo pouku, hkrati s potjo peš razvijajo samostojnost. Ob tem se zelo zmanjša jutranja prometna gneča v okolici šol.”

In še kontakti ...

Kdor bi želel sodelovati pri izvedbi Pešbusa kot spremljevalec, lahko piše na elektronski naslov etm@nova-gorica.si ali pokliče na telefonski številki 05/335-01-76 oziroma 05/335-03-51.

Ob pomoči prostovoljcev je sistem v preteklih šolskih letih že deloval na OŠ Frana Erjavca in POŠ Ledine. Občina ga je uvedla aprila leta 2016, ko je na prvo “vožnjo” šlo dvanajst tretješolcev. Tokrat želi občina akcijo razširiti na vse osnovne šole v mestu in cilj je, da bi se ohranila vse leto.

Toda kot izpostavljajo v mestni upravi, potrebujejo pomoč prostovoljcev. Zato vabijo starše, babice in dedke, tete in strice ter vse aktivne meščane, ki imajo v jutranjih urah čas in bi želeli sodelovati pri Pešbusu, da se akciji pridružijo kot spremljevalci.


Najbolj brano