Začeli so s trganjem sort za istrske penine

V ponedeljek je približno 50 trgačev zasedlo nekatere lokacije vinogradov podjetja Vinakoper, kjer so začeli z obiranjem zgodnjih sort, ki bodo oplemenitile istrske penine.

V podjetju Vinakoper si obetajo količinsko in kakovostno dobro 
letino. Foto: Tomaž Primožic/FPA
V podjetju Vinakoper si obetajo količinsko in kakovostno dobro letino. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Najprej so se lotili lege v Laborju, kjer je dozorel chardonnay. Medtem ko je te dni v Sečovljah na delu obiralni stroj, pa v vinogradih na območju Šantome nad Tribanom delavci grozdje trgajo ročno. V Sečovljah si vinograd delita chardonnay in beli pinot, v Šantomi pa je dozorel sivi pinot. Vse nabrano bodo uporabili za izdelavo penin.

V tem tednu bodo obirali chardonnay, sivi pinot in sauvignon, na koncu pa Vinakoprovo paradno sorto, malvazijo. Glavni enolog v podjetju Vinakoper Boštjan Zidar zadovoljno napoveduje količinsko in kakovostno dobro letino. “Obetamo si lepo trgatev, ki jo bomo po naših predvidevanjih sklenili v začetku oktobra oziroma, odvisno od dozorevanja poznih sort, kot so merlot, cabernet sauvignon in shiraz,” pojasnjuje Zidar.

Boštjan Zidar

glavni enolog v podjetju Vinakoper

“Obetamo si lepo trgatev, ki jo bomo po naših predvidevanjih sklenili v začetku oktobra.”

Skupino 50 trgačev bodo v prihodnjih dneh okrepili z dodatnimi delavci, v dobrodošlo pomoč pa so tudi trije sodobni stroji za obiranje grozdja, ki omogočajo krajši čas trgatve. Zidar še enkrat poziva istrske vinogradnike, naj obrano grozdje pripeljejo v Vinakoprovo klet, s čimer lahko ključno pripomorejo k ohranitvi istrske vinske identitete in vinorodnega okoliša. V podjetju so jim naproti prišli tudi z višjimi odkupnimi cenami za grozdje in boljšimi pogoji za kooperante.


Najbolj brano