Zmaga Luke Berginca

Slovenski pokal gorskih kolesarjev v spustu se je v nedeljo s tekmo preselil na smučišče Cerkno, kjer je član ajdovskega Črnega trna Luka Berginc presenetil ljubljanskega favorita Jureta Žabjeka in pred množico svojih navijačev zmagal.

Takole je proti zmagi  drvel Luka Berginc. Foto: Igor Mušič
Takole je proti zmagi drvel Luka Berginc. Foto: Igor Mušič

CERKNO > Po smučarski progi Počivalo in vmes še po težjih odsekih v bližini trase šestsedežnice je drvelo 98 kolesarjev iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Ukrajine. Dirka je namreč prinašala tudi točke druge kategorije dirk mednarodne kolesarske zveze.

Domače Športno društvo Pedal je izvrstno pripravilo 1700 metrov dolg spust s 340 metri višinske razlike, ki je bil zabeljen s številnimi zavoji in do 15 metrov dolgimi skoki, med katerimi so tekmovalci poskakovali po pobočjih cerkljanskega Črnega Vrha s 40 do 50 kilometri na uro, lepo vreme pa je v ciljno areno ob sedežnici Počivalo privabilo lepo število gledalcev, ki so v absolutni članski kategoriji videli presenečenje.

Najboljši slovenski specialist za spust, redni udeleženec svetovnega pokala in član ljubljanskega Unior Devinci Factory Racinga Jure Žabjek, je po polfinalu vodil, nato pa ga je v finalu z atraktivno vožnjo, ki je na meji padca potekala vse do zadnjega skoka, ugnal kolesar ajdovskega Črnega trna, Luka Berginc - sicer doma iz Idrskega pri Kobaridu. V cilj je pridrvel po dveh minutah 14, sekundah in 24 stotinkah - le 20 stotink hitreje od Žabjeka.

“Po nedavnem četrtem mestu na evropskem pokalu v Abetoneju sem vedel, da sem v formi, a sem bil tudi pod pritiskom. Ves čas sem lovil Žabjeka. V polfinalu sem z napako v zgornjem delu proge izgubil dve sekundi, v finalu pa sem vozil ves čas tekoče. Tretja zmaga v slovenskem pokalu mi pomeni lepo popotnico na enomesečni tekmovalni premor, po katerem bom skušal nadaljevati z visokimi uvrstitvami v evropskem pokalu, v finale pa se bom skušal prebiti tudi na svetovnem prvenstvu,“ je v cilju povedal zmagovalec Luka Berginc.

Primorsko slavje je z bronom dopolnil član ŠKTD Avče Miha Ivančič, ki je za zmagovalcem zaostal dobre tri sekunde, ob tem pa je za dve sekundi ugnal najboljšega tujca, četrtouvrščenega ukrajinskega prvaka Iegorja Pryimacheka : “Letos sem že drugič tretji v slovenskem pokalu. Odpeljal sem v mejah svojih zmogljivosti. Morda bi se dalo še kje dobiti slabo sekundo. Bolje mi gre kot lani. Še vedno imam možnosti, da se v skupnem seštevku prebijem na drugo mesto.”

V odsotnosti najboljše Slovenke Monike Hrastnik (Črn trn) je zmagala Katarina Primožič (Batt team), ki je bila za 14 sekund hitrejša od srebrne članice Črnega trna Naje Stipanič.

Primorci so blesteli še v večini ostalih kategorij. Med starejšimi mladinci je za favorita veljal kobariški član ljubljanskega Sinter Brakes Teama Žak Gomilšček, a je v finalu padel, do brona pa je v tej kategoriji prišel član Črnega trna Jure Štrancar.

Med mlajšimi mladinci je prepričljivo zmagal Marko Niemeiz (Sinter Brakes Team), ki sicer izhaja iz šole ŠKTD Avče. Za las je odličje na četrtem mestu zgrešil Peter Svetličič iz MBK SportR.si iz Črnega Vrha nad Idrijo.

Na Primorskem sta ostali tudi zmagi med veterani in amaterji. Veselila sta se Gašper Jereb (ŠKTD Avče) in Robert Bavdaž (Deš Fleš Vrtojba).

Nad razpletom tekmovanja je bil domači organizator Martin Rupnik navdušen: “Skoraj ni česa dodati odličnemu vremenu, dobri konkurenci in le eni nekoliko resnejši poškodbi. Za zdaj bomo vztrajali na takšni ravni tekmovanja, ker za višjo kategorizacijo mednarodne kolesarske zveze ali za evropski pokal nimamo ne dovolj denarja ne prenočišč.”


Najbolj brano