Tuji športniki se vračajo k nam

Od sredine sedemdesetih do sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja so z oken novogoriških hotelov viseli dresi športnikov na pripravah. To so bili zlati časi Atletskega kluba Gorica Meblo, ki je - na čelu z dvakratno olimpijko Lidijo Benedetič - sodil v jugoslovanski vrh. Domači športni delavci so imeli ugled in dobra mednarodna poznanstva, po zaslugi katerih so v Novo Gorico na spomladanske priprave prihajale atletske ekipe iz Jugoslavije, Skandinavije in evropskega vzhoda.

Sledilo je razvoju športnega turizma manj naklonjeno obdobje prvih let slovenske samostojnosti, zatem velika gospodarska kriza in za njo - kot kaže - spoznanje, da je ponujanje kakovostnih razmer za priprave tujih športnih ekip iz bistveno hladnejših ali pa bistveno toplejših krajev, kot so naši, pomembna turistična tržna niša. To že dolgo odlično izkoriščajo naše sosedje v obmorskih krajih Furlanije Julijske krajine, kamor ekipe bežijo pred mrazom, in na Avstrijskem Koroškem, kamor se pred hudo vročino zateka kopica nogometnih in atletskih klubov.

Športne ekipe so dobri gostje. Prek njihovih pozitivnih izkušenj se glas o privlačnosti našega prostora lahko širi hitreje.

Toplo obmorsko in prijetno poletno planinsko podnebje pa premore tudi Primorska, ki se na področju organizacije priprav športnikov prebuja - s povezovanjem ponudnikov in naložbami. Slovenska Istra, ki že vabi nogometaše, kolesarje in atlete, bo čez nekaj mesecev bogatejša za zimski olimpijski bazen. Na Goriškem je Hit odločneje vstopil v ta del turizma. V minulih dneh so tako naše kraje med drugimi spoznavali atleti iz Katarja in odbojkarice iz Azerbajdžana. Skupaj z domačini športniki za poletno osvežitev spet odkrivajo Lokve nad Novo Gorico, ajdovski ŠC Police pa se je zadnja leta kot ponudnik za priprave ekip že dobro uveljavil. V Tolminu se začenja obnova atletske steze, veliko možnosti za razmah športnega turizma je tudi v Bovcu in v Cerknem, kjer pa bo treba ostarele premajhne šolske telovadnice nadomestiti z dvoranami ustreznih dimenzij za ekipne športe z žogo.

Športne ekipe so - tudi ko gre za porabo denarja - dobri gostje. Prek njihovih pozitivnih izkušenj se glas o privlačnosti našega prostora lahko širi hitreje, ob tem pa na Primorsko prinašajo še nekatera znanja, do katerih bi sami sicer teže in počasneje prišli.


Preberite še


Najbolj brano