Ne zanašajte se le na dobro srečo

Čas od pomladi do jeseni je čas klopov. To ne bi bilo nič posebnega, če klopi ne bi bili okuženi in zato nevarni za zdravje. Prenašajo namreč nevarni okužbi - klopni meningoencefalitis in boreliozo.

Za glavnino Primorske še velja, da tod klopi niso okuženi z meningoencefalitisom, so pa povsod po državi okuženi z boreliozo. Tega se Primorci še ne zavedamo dovolj dobro. Zato se poleti večina preveč brezskrbno podaja v gozdove, na travnike, jase, polja, vrtove, kjer prežijo tudi klopi.

Nekateri se zanašajo na dobro srečo, češ da na Primorskem vsi klopi niso kužni. A izzivanje sreče se lahko že kmalu grdo maščuje.

Kot kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je letošnje poletje čas okužb z lymsko boreliozo. Prijave teh okužb namreč skokovito naraščajo. Celotno lansko leto so na Primorskem prejeli 718 prijav s to okužbo, letos pa v slabih sedmih mesecih že 621.

Za boreliozo velja, da je težka in resna bolezen. Cepiva zoper njo ni, obstaja le zoper klopni meningoencefalitis. Na voljo pa so dokaj dobra zdravila, a je okužbo treba takoj začeti zdraviti. Le tako se ne bodo kasneje pojavili zelo resni, celo nevarni zapleti z zdravjem. Težava je tudi v tem, da se lahko ta okužba za dlje časa potuhne, pa tudi, da se prav pri vsakem s klopom okuženim človekom ne pojavi zanjo najbolj razpoznaven znak - rdeča pika na koži, obdana z belkastim kolobarjem.

Ne kaže zanemarjati nasvetov zdravnikov, naj se pred odhodom v naravo primerno zaščitimo z oblačili, obutvijo in kožo po vsem telesu dodobra natremo z repelentom zoper klope, po vrnitvi domov pa naj se skrbno pregledamo. Klopa na koži je treba nemudoma in na pravi način odstraniti. Postopek odstranjevanja je zelo pomemben. Zanj potrebujemo posebno vrsto pincete. Z običajno namreč klopa le odtrgamo, njegova kužna glava z rilčkom pa ostane v podkožju. Zadušitev s kapljico olja je nevaren način odstranjevanja, saj klop med tem v naše telo izloči slino in če je okužen, nas zagotovo okuži. Zdravniki opozarjajo tudi, da v urgentnih ambulantah klopov ne odstranjujejo in da mora to storiti vsakdo sam doma.

Nekateri se zanašajo na dobro srečo, češ da na Primorskem vsi klopi niso okuženi. Tolažijo se, da so bili že velikokrat v naravi, pa še nikoli niso staknili klopa. Pozabljajo, da se lahko izzivanje sreče kmalu grdo maščuje.


Preberite še


Najbolj brano