Kompleks Trgoavta je kupila slaba banka

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je nova lastnica poslovnega kompleksa propadlega Trgoavta v Hrpeljah. Stečajni upravitelj je zanj že večkrat iskal kupca, a zaman. Na zadnji dražbi pa ga je našel in kompleks prodal za precej več, kot je znašala izklicna cena.

Stečajni upravitelj je za kompleks propadle trgovske družbe 
Trgoavto v Hrpeljah na tretji dražbi iztržil 1,4 milijona evrov. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Stečajni upravitelj je za kompleks propadle trgovske družbe Trgoavto v Hrpeljah na tretji dražbi iztržil 1,4 milijona evrov. Foto: Zdravko Primožič/FPA

HRPELJE > Večino premoženja propadle trgovske družbe Trgoavto, ki je v stečaju končala sredi leta 2012, je stečajni upravitelj že uspel prodati, prav vse nepremičnine so bile tudi obremenjene s hipotekami.

Prodaja poslovnega kompleksa v Hrpeljah je bila bolj zahtevna, saj gre za velik zalogaj. Zajema poslovno stavbo, tri skladiščne hale (merijo več kot 4000 kvadratnih metrov), dvorišče (s 7000 kvadratnih metrov površine), trgovino ter več pisarniških prostorov v prvem in drugem nadstropju. Del prostorov je v najemu.

Prodajna cena precej višja kot izklicna

Stečajni upravitelj je kupca za ta sklop premoženja iskal že dvakrat, a zaman, čeprav je nekaj potencialnih kupcev kazalo zanimanje. Na tretji dražbi - izklicna cena je znašala milijon evrov - pa se je izšlo. “Kompleks na Kozini je bil na zadnji javni dražbi prodan DUTB za 1,401.000 evrov,” je povedal stečajni upravitelj Stevo Radovanović.

“Omenjeno nepremičnino je DUTB res kupila v stečajnem postopku, vendar do njenega fizičnega prevzema še ni prišlo,” so pojasnili v DUTB, niso pa povedali, kaj nameravajo s kompleksom.

Dodali so le, da podrobnosti glede upravljanja svojega premoženja vnaprej nikoli ne razkrivajo, saj bi s tem lahko vplivali na potek postopkov in višino poplačila.

V pisarni stečajnega upravitelja so pojasnili, da bo do izročitve nepremičnine in primopredaje prišlo po tem, ko bodo prejeli vsa dokazila kupca o plačilu celotne kupnine in davkov. Koprsko okrožno sodišče je sicer pred dnevi že dalo soglasje k sklenitvi prodajne pogodbe z DUTB.

Na kupce čakajo oprema, nepremičnine, zaloge ...

Stečajni upravitelj je februarja letos uspel prodati dve nepremičnini v Kopru. Prostore v pritličju stavbe na Pristaniški ulici v Kopru je kupila družba Selmar iz Celja, medetaža v isti stavbi pa je šla v roke kupcu iz Ajdovščine.

V stečajni masi je še nekaj neprodanega premoženja. Gre za nepremičnine, opremo, terjatve do kupcev in zaloge trgovskega blaga. Med nepremičninami na kupce čakajo večinoma poslovni postori v Mariboru, Kranjski Gori in Zadru. Za tri nepremičnine v Metliki, Sežani in Labinu pa še urejajo vpise lastninske pravice v zemljiško knjigo. Med večje prodaje Trgoavtovega premoženja zagotovo sodi trgovski prostor na Celovški cesti v Ljubljani. Za skoraj 470.000 evrov ga je kupila DUTB. V obdobju od januarja do marca letos je stečajni upravitelj poplačal dva ločitvena upnika: DUTB je dobila nekaj več kot 800.000 evrov poplačanih terjatev, manjši znesek pa je prejela tudi druga ločitvena upnica, družba Goodyear Dunlop Sava Tires.


Najbolj brano