Makuc glavni domači adut

Danes se v Celju začenja evropsko prvenstvo rokometašev do 20 let. Slovenija se bo za uvod ob 19.30 v Golovcu pomerila z Norveško.

Domen Makuc Foto: STA
Domen Makuc Foto: STA

CELJE > Reprezentančno leto vsaj za moški del doslej ni bilo pretirano uspešno. Članska izbrana vrsta je razburljivo evropsko prvenstvo na Hrvaškem sklenila z grenkim priokusom, v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo pa ji je spodrsnilo proti Madžarom. Morda bodo rokometno poletje polepšali reprezentanti na mladinskem evropskem prvenstvu, ki bo od 19. do 29. julija v knežjem mestu.

Pod posebnim drobnogledom med izbranci selektorja Saše Praprotnika, ki mu bo pomagal Vanja Kralj, bo eden najbolj nadarjenih rokometašev stare celine, Domen Makuc. Rodičan je po zaključku klubske sezone s Celjani opravil artroskopijo kolena, a zdaj že vadi pod polno obremenitvijo. V slovenski reprezentanci bo eden od dveh rokometašev, rojenih leta 2000. Jedro seveda tvori generacija letnika 1998, ki je na kadetskem prvenstvu stare celine pred dvema letoma osvojila četrto mesto. Slovenski mladinci so doslej na evropskih prvenstvih trikrat osvojili bronasto medaljo (2004, 2010 in 2012), leta 2002 pa srebrno, kar je tudi najboljši dosežek v tej kategoriji.

Boj za odličja, ki se bo v drugem delu razvnel v Zlatorogu, je na domačem prvenstvu tudi želja slovenske reprezentance. Med favoriti so izbrane vrste, ki so tradicionalno močne tudi na absolutni ravni, torej Francija, Španija, Danska, Nemčija in Hrvaška. Obračune skupine B bodo slovenski rokometaši odigrali v Golovcu. Že za uvod jih čaka na papirju najzahtevnejši tekmec, Norveška, s katero bodo predvidoma napredovali v drugi del tekmovanja. Jutri se bodo pomerili z Izraelom, v nedeljo pa še s Srbijo.


Najbolj brano