V novih prostorih lažje do knjig

V letu, ko se Kanalci spominjajo začetka delovanja narodne čitalnice pred poldrugim stoletjem, je tudi njena naslednica, krajevna knjižnica, dočakala nekakšen nov začetek. Uredili so jo v novih prostorih v starem jedru naselja.

Novi prostori so že povečali obisk. Foto: Ambrož Sardoč
Novi prostori so že povečali obisk. Foto: Ambrož Sardoč

KANAL > Z nedavno selitvijo knjižnice, praktično le z enega na drugi konec kanalskega trga Kontrada, se je v prvi vrsti izboljšala njena dostopnost. Zdaj se do vhodnih vrat ni več treba vzpenjati po strmih, ozkih stopnicah, ker je vhod v pritličju. In čeprav se knjižnica razteza čez dve etaži, vodijo v nadstropje takšne stopnice, ki so uporabnikom znatno bolj prijazne od prejšnjih. “Odziv krajanov je zelo pozitiven, kar je razvidno tudi iz obiska in izposoje,” so v Goriški knjižnici ocenili prvih nekaj tednov delovanja svoje kanalske enote na novi lokaciji.

Tam ponujajo štiri prostore. Pri vhodu, torej pri izposojevalnem pultu, je prostor, namenjen najmlajšim, medtem ko je v sosednji sobi zbrano leposlovje za odrasle. V prvem nadstropju je mogoče iskati knjige s strokovno vsebino za vse generacije ter leposlovne ta mladino. Zraven je urejena manjša čitalnica. Posebnost knjižnice je atrij, ki ga bo sicer treba še dokončati in opremiti, preden ga bo mogoče uporabljati.

Druga novost, ki jo župan Andrej Maffi po pomembnosti enači s tem, da so le uredili primerne prostore za to dejavnost, pa je že dolgo znani računalniški sistem izposoje Cobbis. V Kanalu ga namreč doslej niso imeli. Obenem je Goriška knjižnica osvežila gradivo, ki šteje približno 10.000 enot (vštete so revije).

Nova knjižnica je odprta ob sredah od 9. do 13. ure in ob četrtkih med 14. in 18. uro. Za izposojo pa ne skrbi kdo od zaposlenih v novogoriški ustanovi, marveč člani Prosvetnega društva Soča. “V Desklah je urejeno podobno in tam sistem dobro deluje. Če se ne bodo pokazale drugačne potrebe, ne vidim razloga, da tudi kanalske knjižnice ne bi še naprej upravljalo društvo,” je Maffi povedal, kako si to predstavlja.


Najbolj brano