Prej navijač, zdaj še igralec

Iz Sarajeva v Nemčijo in nato nazaj na Balkan. Taka je športna pot organizatorja igre slovenske košarkarske reprezentance Alekseja Nikolića. Postojnčan je namreč zapustil nemški Bamberg in odšel k velikanu nekdanje jugoslovanske košarkarske scene, beograjskemu Partizanu.

Aleksej Nikolić (desno) je dres  nemškega Brose Basket zamenjal za 
dres beograjskega Partizana. Foto: EPA
Aleksej Nikolić (desno) je dres nemškega Brose Basket zamenjal za dres beograjskega Partizana. Foto: EPA

POSTOJNA > Aleksej Nikolić je s Slovenijo evropski prvak, z nemškim klubom Brose Basket iz Bamberga je osvojil nemško prvenstvo, pokal in igral v evroligi, toda zlate dobe zanj tam v treh letih ni bilo. Zakaj? “Lahko bi bilo bolje, lahko pa tudi slabše. Na mojem igralnem mestu je bila velika konkurenca. Da bi si lahko v takih razmerah izboril večjo minutažo, bi moral imeti večje izkušnje, ki pa pridejo z igro. Torej to ni bilo mogoče, zato sem dobil priložnost ob izostanku izkušenejših košarkarjev. Iztržil sem največ, kar se je dalo. Zagotovo pa sem boljši zdaj, kot takrat, ko sem prišel,” je o odhodu iz Nemčije za PN povedal Nikolić.

Minulo sezono je Brose Basket doživel pravi pretres. Zgodaj so se razšli s trenerjem Andreo Trinchierijem, od nosilcev igre sta klub zapustila Dorell Wright in Leon Radošević, ob Alekseju Nikoliću pa sta klub zapustila še Dejan Musli in mladi Tibor Taras. Ker je ekipa, ki je prejšnjo sezono slavila v Nemčiji, spomladi izpadla v polfinalu prvenstva, so se v Bambergu odločili za temeljito prevetritev. Novi trener naj bi postal latvijski selektor Ainars Bagatskis. Nikolić je v lanski sezoni evrolige za Bamberg v povprečju beležil 2,5 točke, 1,7 podaje in 12 minut na tekmo.

Uveljavitev v Sarajevu

23-letni Aleksej Nikolić je bil član zmagovite slovenske reprezentance na lanskem EP v Turčiji. V zadnjih treh sezonah je nosil dres Bamberga, pred tem pa je bil član sarajevskega Sparsa. Kariero je začel v Postojni, pred odhodom v tujino pa je igral še za Zlatorog iz Laškega.

Za Partizan je ob Nikoliću sočasno podpisal tudi Marcus Taylor Paige, nekdanji igralec lige NBA. Trener moštva je Nenad Čanak. Od leta 2014 se Partizan, ki je izpadel iz evrolige, sicer sooča z finančnimi težavami, ki so ga spremljale že pred tem, vendar so jih tudi s pomočjo naklonjenosti takratne oblasti (sedanje so bolj za Crveno zvezdo) za silo gasili. Minulo sezono so črno-beli osvojili pokalno tekmovanje in izgubili v polfinalu srbskega prvenstva, ki so ga nazadnje osvojili leta 2014 - prvaki so bili kar osem let zapored. Nekdanji evropski klubski prvak bo v prihodnji sezoni imel znova višje cilje, tako doma kot v regionalni ligi, igral pa bo tudi v evropskem pokalu eurocup. “Ocenil sem, da je Partizan pravo okolje zame. Malo je na to vplivalo, da sem od vedno 'grobar', torej navijač Partizana. Veliko smo se pogovarjali, dali so mi vse potrebne informacije. Stavili bodo na mlado ekipo, ob tem pa je bilo zame pomembno tudi, da bodo igrali ligo ABA in eurocup,” je organizator igre slovenske reprezentance razložil svojo izbiro.

Alekseja Nikolića so v minulih tednih že povezovali z ljubljansko Olimpijo. Pravzaprav so to neformalno razglašali ljudje iz ljubljanskega kluba, košarkarski portal Sportando pa je temu celo nasedel in že objavil, da se je Nikolić že dogovoril s slovenskimi prvaki, kar je potem hitro demantiral igralčev menedžer Sead Galijašević. “Z Olimpijo smo se pogovarjali, vendar nismo prišli tako daleč, da bi jim rekel, da zagotovo pridem. Ob tehtanju vseh možnosti sem se nato odločil za Partizan,” pravi Postojnčan.

Aleksej Nikolić,

košarkar

“Iztržil sem največ, kar se je dalo. Zagotovo pa sem boljši zdaj, kot takrat, ko sem prišel.”


Najbolj brano