Na Goriškem in Vipavskem še ni večjih težav z odpadno embalažo

Medtem ko se marsikje po državi soočajo s kopičenjem odpadne embalaže v centrih za ravnanje z odpadki, ki je ne prevzemajo pooblaščene družbe za ravnanje z odpadno embalažo, na Goriškem in Vipavskem za zdaj še nimajo resnejših težav na tem področju. Opozarjajo pa, da se bo tudi to spremenilo, če na državni ravni ne bo rešitve.



“Zaenkrat so namenski prostori za mešano odpadno embalažo še 
dovolj veliki, del jih je tudi pokrit in tako zaščiten pred vetrom. 
Upam, da nam ne bo treba iskati dodatnih prostorov, če težave na 
državni ravni ne bodo rešili,” pravi  Dario Rolih. Foto: STA
“Zaenkrat so namenski prostori za mešano odpadno embalažo še dovolj veliki, del jih je tudi pokrit in tako zaščiten pred vetrom. Upam, da nam ne bo treba iskati dodatnih prostorov, če težave na državni ravni ne bodo rešili,” pravi Dario Rolih. Foto: STA

NOVA GORICA, AJDOVŠČINA > "Vsi pričakujemo, kaj se bo zgodilo, čeprav je to večletni problem. Nekatera podjetja so namreč prenehala prevzemati odpadno embalažo, druga jo precej manj kot doslej," je povedal vodja poslovne enote ravnanje z odpadki v družbi Komunala Nova Gorica Dario Rolih.

Na območju šestih občin na Goriškem, kjer za odvod odpadkov skrbi novogoriška družba, letno zberejo med 1400 do 1500 ton mešanih embalažnih odpadkov. Odpadno embalažo, ki jo zbere Komunalno podjetje Nova Gorica, v zbirnem centru v Stari Gori najprej stisnejo in balirajo, s tem pa zavzame v zbirnem centru bistveno manj prostora kot bi sicer.

Če v zbirnem centru ne bi imeli naprave za stiskanje in baliranje embalaže, s katero skrčijo prostornino odpadkov, bi dva hektara, namenjena skladiščenju tovrstnih odpadkov, kaj hitro zapolnili. Tako pa lahko na območju odlagališča do njihovega odvoza skladiščijo do približno polovice letne količine, je pojasnil Rolih.

"Zaenkrat so namenski prostori za mešano odpadno embalažo še dovolj veliki, del jih je tudi pokrit in tako zaščiten pred vetrom. Upam, da nam ne bo treba iskati dodatnih prostorov, če težave na državni ravni ne bodo rešili," je zaključil Rolih.

Na Goriškem okrog polovico vseh odpadkov zberejo ločeno. Postavili so si sicer višje cilje, da bi bilo ločeno zbranih količin še več, zato so pred kratkim kupili posebno vozilo za pobiranje odloženih bioloških odpadkov.

Poskrbeli bodo tudi za dodatne zabojnike za zbiranje odpadnega olja iz gospodinjstev, čeprav jim tega ni potrebno početi in spadajo med le nekaj slovenskih občin, ki zbirajo tudi tovrstne odpadke.

Položaj s kopičenjem odpadne embalaže trenutno še obvladujejo tudi v ajdovski komunalni družbi. Komunalno stanovanjska družba (KSD) Ajdovščina skrbi za odvoz odpadkov v občinah Ajdovščina in Vipava. Ločeno jim uspe na tem območju zbrati kar 62 odstotkov vseh odpadkov, je povedal direktor KSD Ajdovščina Egon Stopar.

Mesečno zberejo 95 ton mešane odpadne embalaže, 20 ton papirne in kartonske embalaže ter 30 ton različne steklene embalaže. Trenutno imajo na skladišču okrog 90 ton mešane odpadne embalaže. Tudi oni jo balirajo, da zagotovijo dovolj prostora za skladiščenje, kar pa jim povzroča dodatne stroške. V razsutem stanju je takšno količino pri njih skorajda nemogoče skladiščiti.

"Po eni strani spodbujamo ločeno zbiranje odpadkov, po drugi strani pa nam prav zaradi tega zastajajo odpadki v zbiralnici pred odvozom. S tem pa nastajajo dodatni stroški," je opozoril Stopar.


Najbolj brano