“Večni župan” Mužič v še eno tekmo

Prve potrditve ponovnih in novih kandidatur na jesenskih županskih volitvah prihajajo na dan tudi v nekaterih severnoprimorskih občinah. Ostaja pa še veliko neznank,

 Foto: Stanko Gruden
Foto: Stanko Gruden

SEVERNA PRIMORSKA > Novogoriški župan Matej Arčon je sicer te dni na dopustu, a je kljub temu potrdil, da se namerava potegovati za še en mandat. Kdo bodo njegovi nasprotniki, še ni povsem jasno. V mestnem odboru SDS so pojasnili, da bo njihova kandidatka Elena Zavadlav Ušaj, ki je nastopila tudi na parlamentarnih volitvah. Socialni demokrati v tekmo pošiljajo podjetnika Sebastjana Komela. Pred štirimi leti je za mestni svet kandidiral na listi Roberta Goloba. Neznanka ostaja kandidat v zadnjem mandatu zelo močne in glasne Goriška.si. Klemen Miklavič je v imenu liste pojasnil, da so se še odločajo med dvema imenoma. Ambicija liste pa je jasna: zmaga.

V nasprotju z Arčonom sedanji župan občine Idrija Bojan Sever zagotavlja, da v četrto za to dolžnost ne bo kandidiral. Po nepotrjenih govoricah naj bi Kolektor za kandidaturo “pripravljal” bivšega direktorja Doma upokojencev Sama Beričiča. Na Hidrii so zavrnili možnost poseganja v lokalno politiko. Ta hip najdejavnejši politik Branko Lapajne, blizu SD, je možnost kandidature zavrnil. Utegne pa kandidirati zmagovalka nedavnih volitev DZ med idrijskimi kandidati za poslance, davčna inšpektorica Natalija Kovač Jereb (LMŠ).

Na slavnostni seji občinskega sveta Bovec je župan Valter Mlekuž potrdil, da bo jeseni ponovno kandidiral. Kot je pojasnil, ima ob sebi odlično ekipo, s katero bi se soočal z velikimi izzivi, ki čakajo, tudi v povezavi s Kaninom. Neuradno se s kandidaturo spogledujeta tudi občinski svetnik Milan Jojič in nekdanji župan Siniša Germovšek. Na Tolminskem bi bilo presenečenje, če aktualni župan Uroš Brežan ne bi kandidiral. Kroži še pet imen, vendar je vse neuradno, ker je še prezgodaj.

V ajdovski občini je svojo kandidaturo doslej javno napovedal le zdajšnji župan Tadej Beočanin, ki ob svoji SD utegne dobiti podporo še v kateri od strank in list. Bivši župan Marjan Poljšak se bo v kampanjo podal, če ga bodo k temu javno spodbudili občani. Veliko ugibanj je tudi v vipavski občini, kjer aktualni, prvi in doslej edini župan Ivan Princes še ni rekel zadnje besede. Namignil pa je, da bi se ob morebitni kandidaturi sodelavca in aktualnega svetnika iz vrst SDS, Antona Lavrenčiča, sam odrekel kandidaturi. V SDS imena kandidata javno še ne razkrivajo. O kandidaturi še vedno razmišlja nekdanja direktorica TV Primorka Nataša Nardin, nadvse resno in aktivno pa v volilno kampanjo vstopa nekdanji generalni direktor Lisce Goran Kodelja.

Jasen odgovor pa je že dal drugi od dveh primorskih “večnih” županov. Franc Mužič se bo v občini Brda potegoval za še en mandat, med drugim tudi zato, “ker vidim zadeve, projekte, ki so odprti, ki jim je treba slediti in biti vztrajen.” Med njimi so gotovo briške terme. Če bo izvoljen, bo Mužič, ki je uradno upokojenec, ostal nepoklicni župan, a kot pravi, “z enakim urnikom kot prej.”


Najbolj brano