Hrvatom bi privoščil naslov

Nogometna vročica je v teh dneh zajela celotno Hrvaško. Občuti jo tudi nekdaj sijajni igralec Rijeke, sicer Ajdovec Adrijan Fegic, ki ob Kvarnerju preživlja dopust in seveda spremlja nogometni utrip na svetovnem prvenstvu.

Adrijan Fegic z zanimanjem spremlja nogometni utrip na svetovnem prvenstvu. Foto: Leo Caharija
Adrijan Fegic z zanimanjem spremlja nogometni utrip na svetovnem prvenstvu. Foto: Leo Caharija

RUSIJA > Tudi Reka je srhljiva razpleta in zmagi Hrvaške po enajstmetrovkah nad Dansko in nato Rusijo pospremila zelo čustveno. Adrijan Fegic je lahko podoživljal tudi slavja v dresu Rijeke, s katero je v igralskih časih osvojil pokala nekdanje Jugoslavije, v klubskih analih pa ostaja zapisan kot nogometaš, ki je z goloma na sloviti Kantridi zrušil madridski Real. Od tedaj je minilo že skoraj 34 let, a navijaška privrženost ob športnih uspehih vselej privre na dan. Tako je bilo ob prvem državnem naslovu Rijeke, ki ga je osvojila pod taktirko Matjaža Keka, in tudi ob napredovanju Hrvaške v polfinale svetovnega prvenstva (SP) v Rusiji. Kaj bo šele, če bo jutri padla tudi Anglija.

Povezanost in domoljubje

“Norišnica je že zdaj. Mlado, staro, ženske, otroci vse skače, poje in trepeta. Dvoboj z Rusijo sem pospremil iz stanovanja, zunaj pa je pokalo do treh zjutraj. Zdaj so Hrvati prepričani, da gredo lahko do konca. Menijo, da se jim vrača sreča, ki je niso imeli na prejšnjih velikih tekmovanjih, denimo na evropskem prvenstvu leta 2008, ko so izgubili četrtfinale s Turčijo. Ekipa diha kot povezana družina, kar se je videlo na tekmah z Dansko in Rusijo. Vrnili so se iz rezultatskega zaostanka in pokazali tekmovalni značaj. Pomenljivo se mi tudi zdi, da po odmevni zmagi v skupinskem delu z Argentino niso poleteli. Selektor Zlatko Dalić skrbi za ravnotežje, pri tem pa se lahko zanese na kakovostne posameznike z dolgo kilometrino v vrhunskih evropskih klubih,” je povedal Fegic, ki v zadnjem obdobju deluje kot trener pri tretjeligašu iz Vipave.

Na Reko pa se iz domače Ajdovščine kar pogosto vrača, tudi zaradi nekdanjih soigralcev iz igralskih časov. Ob Kvarnerju ima še vedno precej prijateljev in znancev, s katerimi seveda premleva tudi aktualne nogometne teme. “Prevladuje prepričanje, da Hrvati teže igrajo proti obrambno usmerjenim ekipam, kot sta bili Danska in Rusija, s katerima so se pošteno namučili. Z Anglijo naj bi vendarle imeli več prostora, res pa je, da imajo tekmeci svoje vrline. Močni so v prekinitvah, spremenili so igralni slog, ki ni več tipično otoški. Hrvati pa imajo za sabo zahtevni tekmi s podaljški in enajstmetrovkami. Odločale bodo podrobnosti, dnevna forma, ne nazadnje tudi sreča. Možnosti so izenačene, tako kot na nocojšnjem polfinalu med Francijo in Belgijo. Francozi so raznovrstni, lahko vodijo igro ali pa prežijo na protinapade, močni pa so tudi Belgijci,” se z napovedmi ni želel prenagliti Fegic, ki vendarle ima svoje preference.

Kot slovenski košarkarji

“Želel bi si, da bi v finalu zaigrali Belgija in Hrvaška in bi dobili novega svetovnega prvaka na nogometnem zemljevidu po vzoru naših košarkarjev na evropskem prvenstvu. Naposled bi naslov privoščil Hrvatom, ki jih nosi res močan domoljubni naboj,” je povedal 62-letni Fegic, ki z zanimanjem spremlja razvoj dogodkov na mundialu v Rusiji. Nekatere tekme so ga navdušile, spet druge niso pustile močnejšega vtisa.

“Bilo je precej privlačnih tekem, a tudi taktiziranja. Brazilija : Belgija je bil dvoboj po mojem okusu in res je škoda, da se je morala ena od ekip posloviti. Po svoje mi je žal tudi Japoncev, ki so izpadli naivno. Med prve tri lepotice turnirja v Rusiji pa bi uvrstil še tekmi med Španijo in Portugalsko ter Francijo in Argentino. Globalno pa ni več slabih ekip, pri čemer tudi največji zvezdniki ne morejo sami popeljati svojih reprezentanc do uspeha. Naslov bo spet ostal v Evropi, a ne bi mogel reči, da je južnoameriški nogomet v krizi. Braziliji se je zoperstavila razpoložena Belgija na čelu z vratarjem Thibautom Courtoisom, Urugvaj je na dvoboju s Francijo pogrešal Edinsona Cavanija, Kolumbija pa je z Anglijo izgubila po enajstmetrovkah, ki so vedno loterija,” je povedal Fegic.


Najbolj brano