Brez prekinitev ne gre

Zadetki iz prekinitev so sestavni del nogometa in imajo v razvojni dinamiki najpomembnejše postranske stvari na svetu eno ključnih vlog. Logično. V globalni nogometni krajini, kjer informacije hitro krožijo, se tudi najmanjši podrobnosti posveča največja pozornost. O zmagovalcu in poražencu odločajo malenkosti, centimetri, (ne)sreča, naposled tudi enajstmetrovke. Vsi so pripravljeni na vse, improvizacija v sodobnem nogometu ne prinaša rezultatov. Na igrišču so praviloma ekipe organizirane in zgoščene, prostora pa je vse manj.

Potrditev smo dobili tudi v četrtfinalnih dvobojih 21. svetovnega prvenstva. Prav na vseh štirih tekmah so končni izid krojili zadetki iz prekinitev, ki so ob kotih ali prostih strelih v kazenski prostor vse bolj podobne košarkarskim šablonam ob izvajanju žoge z roba igrišča. Enojni, dvojni trojni blok, tudi štiri igralce v vrsti je moč videti, le da bi napadalna ekipa izpeljala načrt, ki so mu posvečali pozornost na treningih.

V Rusiji je skoraj polovica zadetkov padla iz prekinitev. Precej tudi iz enajstmetrovk, ki so jih dosodili s pomočjo video nadzora. Nedvomno je torej, da ima tudi VAR zasluge za statistično povečanje števila zadetkov iz prekinitev, ki na turnirskem sistemu tekmovanja in posebej v izločilnih bojih, kjer ni prostora za napake, neredko odločajo. Ob tem je treba v enačbo vnesti še dve spremenljivki: svetovno prvenstvo ob koncu naporne sezone in reprezentančno stvarnost, ki je povsem drugačna od klubske, kjer so nogometaši vso sezono v pogonu in igrajo po ustaljenih vzorcih.

Časa, da bi tudi na reprezentančno raven prenesli klubske avtomatizme, pa pravzaprav ni. Selektorji, kot že sam naziv pove, torej bolj ali manj izbirajo ustrezne igralce, a tudi rešitve. S preverjenim reprezentančnim jedrom, če ga tvorijo uigrane klubske naveze toliko bolje, moštveno povezanostjo ter kakovostnimi posamezniki je vse laže, tudi na igrišču. Sicer pa so ob temeljiti analizi tekmeca prav prekinitve eno glavnih orožij. Tako bo tudi v zaključnih dvobojih SP, ko se vložek, a tudi utrujenost stopnjujeta.


Preberite še


Najbolj brano